"Ik weiger uit te bollen als lijstduwer"

BURGEMEESTER MERTENS REAGEERT NADAT CD&V HAAR OPZIJ SCHUIFT

Marleen Mertens zetelt nog een jaar in het Grimbergs gemeentehuis.
Lukas Marleen Mertens zetelt nog een jaar in het Grimbergs gemeentehuis.
Marleen Mertens (57) zwaait eind 2018 af in de politiek. CD&V heeft haar opzij geschoven en kiest voor Patrick Vertongen als lijsttrekker. En dus houdt ze de eer aan zichzelf. Voor de troostprijs als lijstduwer bedankt ze vriendelijk. "Dat is een plaats om uit te bollen, en daar voel ik me nog veel te jong voor."

Burgemeester Marleen Mertens maakt zich op voor wat de laatste 15 maanden uit haar politieke loopbaan zijn. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 stelt ze zich geen kandidaat meer. Ze reageert daarmee op de beslissing van CD&V om niet haar, maar Patrick Vertongen, huidig schepen van Onderwijs, aan te duiden als lijsttrekker.

Lijsttrekker of niets

"De partij heeft me gevraagd om lijstduwer te zijn", doet Mertens het verhaal. "Ik heb daar over nagedacht, maar ik laat dat aanbod aan me voorbij gaan. Het was de lijst trekken, of niets. Tijdens een bestuursvergadering hebben Patrick Vertongen en Trui Olbrechts een grote meerderheid achter zich gekregen om de lijst aan te voeren. Wat daar allemaal aan vooraf gegaan is? Tja, hoe gaat dat...", klinkt het veelbetekenend.


Mertens past -na 8 jaar burgemeesterschap- feestelijk voor het troostprijsje. "Ik vind mezelf nog te jong (ze wordt vandaag 57 red.) om duwer te worden, want voor mij staat dat gelijk aan uitbollen. Bovendien geniet ik de steun van de partij niet meer. Ik heb dus beslist om er eind volgend jaar mee op te houden. Deze situatie heeft me te diep geraakt", zegt ze.


Mertens heeft er dan ook 35 jaar als mandataris in de gemeentepolitiek opzitten. In 1982 werd ze voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid. In 1994 werd ze OCMW-raadslid en van 1995 tot 2000 was ze voorzitster van de lokale CVP. "In 2010 heb ik de fakkel van Eddy Willems overgenomen als burgemeester. Bij de laatste verkiezingen was ik blij verrast dat alle partijen waarmee we onderhandelden mij als burgemeester aanvaardden. Daar ben ik best trots op." Mertens behaalde toen 1.345 voorkeursstemmen.

Personeelsdirecteur

Over haar toekomst is Mertens duidelijk: "Ik ga weer voltijds werken in plaats van halftijds nu. Ik ben personeelsdirecteur bij NV Caloribel, een energiedienstverlener."


Over de échte reden om haar opzij te schuiven, wil Mertens niet uitweiden. "Dat hou ik voor mezelf. Ik weet wel dat ik naïef in de politiek sta. Ik ben alleen maar voor de Grimbergenaars aan het werk. Dat is in mijn ogen ook de enige juiste ingesteldheid als lokale politicus. Ach, in het bedrijfsleven gebeuren dit soort zaken ook. Dat hoort er eenmaal bij...", klinkt het filosofisch.


Haar laatste politieke jaar kondigt zich stilaan aan. "Maar ik ga zeker niet uitbollen. Ik ga er nog een vol jaar tegenaan. Eind 2018 is het dan definitief afgelopen. Een comeback binnen zes jaar? Dat gaat niet gebeuren", besluit ze.