"Help ons grootste telescoop kopen"

CROWDFUNDINGPROJECT VOOR FEESTELIJKE 50STE VERJAARDAG VOLKSSTERRENWACHT

Philippe Mollet bij de huidige grote telescoop. Volkssterrenwacht Mira zou graag een nieuwe kopen.
Lukas Philippe Mollet bij de huidige grote telescoop. Volkssterrenwacht Mira zou graag een nieuwe kopen.
Sterrenwacht Mira blaast dit jaar 50 kaarsjes uit en dat wordt gevierd. Eén van de projecten voor het jubileumjaar is een grote verbouwing: de kleine Schmidt-koepel wordt vervangen door een dubbel zo grote telescoopkoepel. "Daardoor kunnen we onze groepen er eindelijk in ontvangen zonder dat onaangename sardientjes-in-een-blik gevoel", zegt Francis Meeus. Voor de koepel wil men de grootste en beste telescoop die in Mira te zien zal zijn. Kostprijs: 40.000 euro. Om dat geld bijeen te krijgen werd een crowdfunding-project gestart.

Volkssterrenwacht Mira werd opgericht in 1967 door pater Pieraerts van de abdij van Grimbergen. De oorspronkelijke sterrenwacht bevond zich volledig in de gebouwen van de abdij, maar in 2000 werd een ruime uitbreiding aangebouwd. Mira is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte aantrekkingspool voor al wie interesse heeft in wat er zich in het heelal afspeelt en ontvangt ieder jaar vele duizenden bezoekers.

Verbouwing

Het vijftigjarig bestaan zal dan ook op gepaste wijze gevierd worden. "Eén van de projecten voor dit jubileumjaar is een grote verbouwing", legt Francis Meeus van de vzw Mira uit. "De kleine Schmidt-koepel wordt vervangen door een dubbel zo grote telescoopkoepel, waardoor we onze groepen er eindelijk in kunnen ontvangen zonder dat onaangename sardientjes-in-een-blik gevoel."


"De financiering voor de bouw van de nieuwe koepel is, met dank aan de Nationale Loterij rond, maar natuurlijk willen we dan wel een kijker in die koepel plaatsen die er goed in past."


Daartoe wordt gestart met een crowdfunding-actie. "We willen in de koepel graag een telescoop met een spiegeldiameter van 50 centimeter plaatsen. Dat zou de grootste van onze volkssterrenwacht zijn. Een dergelijke telescoop op een stevige volgmontering gaat geld kosten natuurlijk, zo'n 40.000 euro. Als we 25.000 euro hiervan kunnen binnenhalen met crowdfunding kunnen we de rest van het bedrag zelf opleggen. Al zou een volledige financiering natuurlijk fantastisch zijn..."

Promofilmpje

Om het project kracht bij te zetten, werd in een promofilmpje ook weerman Frank Deboosere opgevoerd die liefhebbers oproept om hun steentje bij te dragen. En dat heeft zijn effect niet gemist want momenteel staat de teller al op 1.535 euro.


Voor wie een steentje bijdraagt zijn er verschillende 'beloningen'. Vanaf 10 euro krijg je de kans om mee te stemmen op de naam van de telescoop. Maar vanaf 50 euro ligt ook één jaar gratis inkom op Mira in het verschiet. Voor wie echt diep in zijn geldbuidel wil tasten: vanaf 1.000 euro krijg je een vermelding op een dankpaneel dat opgehangen zal worden in de koepel en een VIP-uitnodiging voor de viering van 50 jaar Mira.