"Haar nooit bewust pijn willen doen"

AGENT DIE STIEFDOCHTER IN TE HEET BAD ZETTE VRIJ ONDER VOORWAARDEN

De 36-jarige agent van de anti-agressiebrigade, die ervan verdacht wordt zijn stiefdochter mishandeld te hebben, is door de raadkamer vrijgelaten. Het kind liep zware brandwonden op nadat ze door hem in een heet bad werd gezet. "Hij heeft haar nooit met opzet willen verbranden", klinkt het bij zijn advocaat. Het parket kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

De man werd eind december aangehouden nadat zijn stiefdochtertje van 5 met zware brandwonden was opgenomen in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Het meisje bleek over niet minder dan 60% van haar lichaam zwaar verbrand te zijn. Al snel werd duidelijk dat Jan H. (36) uit Vilvoorde, een agent bij de Brusselse anti-agressiebrigade die sedert enkele maanden een relatie had met haar moeder, iets met de zaak te maken had. De man had immers niet de beste relatie met het meisje, die hem als indringer zag in de woning in Grimbergen waar zij met haar moeder woonde. In zijn eerste verhoren stelde hij dat hij het meisje in bad had gezet, maar dat hij er zich niet bewust van was dat het water véél te heet was. Wel gaf hij toe dat hij 'gefrustreerd' was door zijn werk en dat alles 'in een opwelling' gebeurde. De man werd prompt aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van kindermishandeling waarna de raadkamer deze aanhouding op 28 december bevestigde.

Contactverbod

Nu heeft de raadkamer echter beslist dat de man onder voorwaarden de gevangenis mag verlaten. Een van die voorwaarden is dat hij geen contact mag hebben met zijn vriendin of het slachtoffer. Wel kan het parket nog beroep aantekenen tot deze middag. Zijn advocaat Wouter Smet is dan ook karig met commentaar.


"Mijn cliënt heeft steeds benadrukt dat hij haar niet met opzet heeft willen verwonden", benadrukt de strafpleiter, "toen hij echter zag dat het water te warm was heeft hij verkeerd gereageerd. Uit schaamte heeft hij toen niet alles durven of kunnen vertellen." De man zelf lijdt volgens zijn advocaat erg onder wat er gebeurd is. "Hij zit in zak en as. Laat er geen misverstand over bestaan: wat daar gebeurd is, is één groot drama. Hij probeert dan ook zeker niet de feiten te verdoezelen maar hij heeft haar nooit bewust pijn willen doen. Voor het overige wens ik geen commentaar te geven over dit heikele dossier"

Opheldering

De vrijlating onder voorwaarden staat los van de mogelijke straf die de man te wachten staat. De raadkamer doet immers enkel uitspraak over de voorlopige hechtenis, die losstaat van de schuldvraag. Het onderzoek is immers nog volop bezig en een proces voor de correctionele rechtbank is dus nog niet voor meteen. Bovendien stelden de natuurlijke vader van het kind en de grootouders zich burgerlijke partij tegen H. Ook zijn er nog steeds enkele vragen die opheldering vragen. Zo moet de rol van de moeder van het kind nog uitgeklaard worden. Of de man zijn job als agent zal verliezen, is ook nog niet bekend.