‘Go’ voor digitale inschrijving in scholen

Maatregel moet komaf maken met kamperende ouders

Kamperende ouders zoals aan basisschool Prinsenhof zouden verleden tijd moeten zijn.
Archieffoto Lukas Kamperende ouders zoals aan basisschool Prinsenhof zouden verleden tijd moeten zijn.
De kogel is door de kerk: er wordt dit jaar in de Grimbergse basisscholen ingeschreven via een digitaal aanmeldingsregister. Na de wantoestanden met kamperende ouders de voorbije jaren werd hiervan nu toch werk gemaakt. Een principieel akkoord van alle scholen en gemeente was er al langer, maar pas nu kreeg het dossier bij de Vlaamse overheid ook een officiële ‘go’. 

Al enkele jaren op rij kamperen ouders aan basisscholen De Regenboog en het Prinsenhof. Dat was ook het afgelopen voorjaar niet anders.  In tegenstelling tot heel wat andere gemeenten was er van een digitaal aanmeldingssysteem in Grimbergen nog steeds geen sprake. Dat zorgde ervoor dat ‘de Parel van Brabant’ opeens weer nationaal nieuws werd door schrijnende toestanden van ouders die in de vrieskou voor de schoolpoorten zaten.

De gemeente wilde er dan ook alles doen om te vermijden dat het nog eens zo ver komt. “Wij zijn zelf vragende partij voor een digitaal aanmeldingssysteem”, verklaarde uittredend schepen van Onderwijs Patrick Vertongen (CD&V) meteen na alle heisa.

Nu is de kogel ook ‘officieel’ door te kerk. “Om deze toestanden bij de inschrijvingen voor het schooljaar 2019-2020 te vermijden, zijn we met iedereen die in Grimbergen basisonderwijs organiseert, overeengekomen om voortaan te werken met een digitaal centraal aanmeldingsregister”, zegt toekomstig schepen van Onderwijs Karlijne Van Bree (Vernieuwing).

Goedkeuring van Vlaamse Overheid

De gemeente Grimbergen verontschuldigt zich meteen ook al voor de late communicatie. “We weten zelf nog maar pas dat het dossier dat we hiervoor ingediend hebben bij de Vlaamse Overheid werd goedgekeurd”, klinkt het op de gemeentelijke website. 

“Er is mij mondeling bevestigd op de gemeenteraad door mijn voorganger dat er een ‘go’ is vanuit de Vlaamse overheid, en dat de nodige stappen zijn gezet sinds de beslissing op de gemeenteraad in augustus om een elektronisch aanmeldingssysteem te laten ontwikkelen”, aldus Van Bree.

Last-minute

Toch beseft de toekomstige onderwijsschepen dat het allemaal wat last-minute is. “Hoe dan ook zal het een hele verbetering zijn. De scholen gaan er alvast in mee. Ik zal uiteraard wel bekijken of het systeem geëvalueerd of bijgestuurd moeten worden.”

Het aanmeldingssysteem hanteert twee criteria om een toewijzing te realiseren. “Eerst en vooral is er de keuze van de ouders, daarna gevolgd door de afstand van de verblijfplaats tot de school. Die volgorde is er gekomen op vraag van de scholen. Er wordt niet gewerkt met voorrangsgroepen, omdat bijvoorbeeld een broer of zus al op een bepaalde school zit.”

Het digitaal centraal aanmeldingsregister zal bereikbaar zijn via de website aanmelden.grimbergen.be. Wie zijn kind wenst in te schrijven in het Grimbergs basisonderwijs, zal zich vooraf op deze website moeten aanmelden. Dat kan van vrijdag 1 maart om 9 uur tot en met vrijdag 29 maart om 24 uur. De verwerking en communicatie van de resultaten is voorzien van maandag 1 april tot en met maandag 29 april. De effectieve inschrijving volgt dan van maandag 6 mei om 9 uur tot en met vrijdag 24 mei om 16 uur. Meer info zal midden januari worden verschaft.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.