"Eindelijk zijn we weer bereikbaar"

HANDELAARS EN BEWONERS MEISESTRAAT OPGELUCHT NA JAAR RIOLERINGSWERKEN

Krantenwinkel 't Kapelleke van Carine Castermans was amper nog bereikbaar door de werken.
Foto Dieter Nijs Krantenwinkel 't Kapelleke van Carine Castermans was amper nog bereikbaar door de werken.
De grote rioleringswerken in de Meisestraat en de Poststraat zitten er bijna op. De bewoners en vooral de lokale handelaars halen opgelucht adem, zeker omdat ook de rotonde met de De Burtinstraat en de Oude Mechelsestraat eind deze week weer opengaat. "En of we dit gevoeld hebben. Sinds een drietal weken draaide ik 50 procent minder omzet dan normaal", zegt uitbaatster Carine Castermans van krantenwinkel 't Kapelleke.

De grootscheepse rioleringswerken in de Meisestraat en Poststraat startten vorig jaar in november. Die moeten een einde maken aan de steeds weerkerende wateroverlast bij de bewoners. De rioleringen, die nog dateerden uit de jaren 70, bevonden zich in zeer slechte staat. Via de Grimbergsesteenweg werd ook aangesloten op het Aquafinproject.


Bijna een jaar later is er licht aan het eind van de tunnel, zeker voor de plaatselijke handelaars zoals Carine Castermans van krantenwinkel 't Kapelleke. "Het was al moeilijk om tot bij mij te geraken door de werken in de Meisestraat, maar nu is sinds een drietal weken ook de rotonde voor mijn deur opgebroken", vertelt ze. "Daar komen zowel de Oude Mechelsestraat als de De Burtinstraat en de Meisestraat op uit. Mensen geraken nauwelijks nog tot hier. Van doorgaand verkeer is er al helemaal geen sprake meer. Ik moet het alleen nog hebben van buren of mensen die Strombeek héél goed kennen. De omzet was voordien al 40 procent gezakt, nu is het zelfs 50 à 60 procent."

13 oktober heropening

De aannemer heeft nu echter laten weten dat de asfalteringswerken op de rotonde en de Meisestraat deze week worden uitgevoerd en dat vrijdag de markeringen worden aangebracht. De rotonde zou vrijdagnamiddag al weer opengesteld worden. Op 13 oktober zou uiteindelijk ook de Meisestraat heropend worden.

Eénrichtingsstraat

De vernieuwing van de Meisestraat is trouwens stof tot discussie bij de buurtbewoners. De straat werd namelijk van een tweevaksbaan omgetoverd in een heel smalle éénrichtingsstraat. "Er is geen fietspad voorzien en fietsers mogen in twee richtingen door de straat rijden. Ik vraag mij af of auto's die dan nog veilig gaan kunnen passeren. Ik ga het alleszins niet proberen..."


Een ruim voetpad is dan weer wel voorzien met daarbij ook de nodige parkeervakken.


"De werken zijn vlot verlopen", zegt schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld). "Het is nu nog kwestie van de toplaag asfalt te leggen, een aantal bomen te planten en de voetpaden af te werken. Op de hoek van de Poststraat en de Meisestraat is ook een bufferbekken aangelegd. Daarbovenop zal een rusthoekje ingericht worden met een paar zitbanken. De nutsleidingen werden verplaatst en en er werd ook nieuwe LED-straatverlichting voorzien."


Dat fietsers wél in beide richtingen door de Meisestraat mogen, kadert in het Masterplan voor Strombeek-Bever, waarbij tal van straten enkelrichting worden (voor auto's) en er meer ruimte wordt voorzien voor fietsers en voetgangers.


Eind oktober zouden de werken volledig beëindigd moeten zijn. De kostprijs bedraagt zo'n 1,8 miljoen euro.