Houtdam moet modder tegenhouden

Ter hoogte van de Kleistraat heeft de gemeente een hakselhoutdam geplaatst. Die moet modder, afkomstig van de velden, tegenhouden.

Zo'n twee jaar geleden kreeg Gooik af te rekenen met een zware regenbui. Water en modder van de akkers stroomde de Kleistraat in, en even verderop kwamen enkele kelders in de Gooikeveldstraat onder te staan. Een erosieprobleem, zo bleek. "We hebben nu een hakselhoutdam geplaatst over een afstand van 43 meter, met een breedte van 1 meter", aldus milieuambtenaar Filip Mignon. "Bij hevige neerslag remt die de waterstroom af, doordat water slechts traag door het houthaksel heen kan. Het sediment dat door het water meegebracht wordt, bezinkt nog voor de dam. En zo komt er dus geen modder op de openbare weg of in kelders."

Wachten op regen

De dam heeft een prijskaartje van 5.531 euro. Negentig procent daarvan wordt betaald door de provincie, de overige tien procent is voor rekening van Gooik. "Het is nu wachten tot de volgende zware regenbui om te weten of deze dam het gewenste resultaat heeft, maar wij hebben er het volste vertrouwen in", besluit burgemeester Michel Doomst (CD&V). (MCT)

De dam aan de Kleistraat.
Marc Colpaert De dam aan de Kleistraat.