Stttt, stilte graag, hier wordt gestudeerd: studenten vinden hun weg naar alternatieve blokruimtes

Imke Van Daele (links) en Aylien Everaert studeren graag in de leeszaal van de bib in Aarschot.
VDWT Imke Van Daele (links) en Aylien Everaert studeren graag in de leeszaal van de bib in Aarschot.
Heel wat studenten kiezen ervoor om op een andere locatie dan hun eigen thuis te studeren, vooral om meer de concentratie te kunnen bewaren. Ook in het Hageland zien we dit fenomeen elk jaar toenemen. Zo richt de gemeente Glabbeek een studeerruimte in het gemeentehuis in en ook Aarschot stelt haar bib ter beschikking.

“Het is op vraag van enkele studenten dat we tijdens de blokperiode een publieke studeerruimte inrichten”, aldus burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij). “Niet alle jongeren hebben de kans om een geschikte ruimte te vinden om te studeren. Of sommige jongeren leren liever in een gemeenschappelijke ruimte, maar moeten daarom de blokperiode doorbrengen in de stad waar ze studeren. Daarom biedt de gemeente een publieke studeerruimte aan in de schepenzaal van het gemeentehuis met gratis wifi, koffie en water.”

Elke dag maken tussen de 15 en 20 studenten gebruik van de publieke studeerruimte op het gemeentehuis van Glabbeek.
Bollen Elke dag maken tussen de 15 en 20 studenten gebruik van de publieke studeerruimte op het gemeentehuis van Glabbeek.

Jongeren kunnen er terecht tot 1 februari, telkens tussen 8 en 20 uur. “Elke dag maken tussen de 15 en 20 studenten gebruik van de publieke studeerruimte op het gemeentehuis. Ook de volgende blokperiodes blijven we dit initiatief herhalen”, aldus de burgemeester.

In de leeszaal van de bibliotheek van Aarschot kan je een spelt horen vallen. Sinds enkele jaren is het de stille plek waar studenten uit de hele regio rustig komen studeren. Imke Van Daele (18) uit Begijnendijk en Aylien Everaert (18) uit Rotselaar studeren allebei verpleegkunde in Leuven. “Drie dagen per week komen we hierheen, telkens voor ongeveer vijf uur, afhankelijk van de openingsuren van de bibliotheek. De bibs van onze eigen gemeenten zijn te klein om er met je boeken te gaan zitten.”

Geen plaats in Leuven

“In Leuven is gewoon nergens plaats meer tijdens de blokperiode. Hier is het veel gezelliger”, zeggen de dames. “We hebben koekjes en fruitsap bij. Tussen het blokken door houden we elkaar aan de praat, maar dan wel op fluistertoon. Als pauze gaan we een luchtje scheppen of wandelen we even de stad in. De andere studenten laten we overigens met rust. Iedereen komt hier echt om te studeren. De stilte blijft gerespecteerd.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.