Landen beste leerling en Bekkevoort slechtste leerlingen wat betreft rioleringsgraad

Glabbeek maakt de grootste inhaalbeweging

Schepen Kris Vanwinkelen aan een van de nieuwe rioleringsprojecten.
Bollen Schepen Kris Vanwinkelen aan een van de nieuwe rioleringsprojecten.
Een op acht Vlaamse huizen is niet aangesloten op de riolering. Een aanzienlijk deel van de huishoudens in Vlaanderen loost dus zijn afvalwater nog altijd in een gracht of beek. Voor het Hageland is de beste leerling Landen, gevolgd door Tienen en Scherpenheuvel-Zichem. De slechtste rioleringsgraad is weggelegd voor Bekkevoort en Geetbets. Wat betreft de grootste inhaalbeweging is Glabbeek dan weer koploper.

“Onder vorige gemeentebesturen tot 2012 was hier niets voor gedaan”, benadrukt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Wij zijn dus gestart met een inhaalbeweging in 2013 toen de Dorpspartij aan het beleid kwam en we zorgen er op twee legislaturen voor dat in 2023 alles klaar is.

Niet alleen heel wat wegenwerken, nieuwe voet- en fietspaden worden hierdoor mee aangepakt, maar door een goede onderbouw en vernieuwing van de oude rioleringen zijn onze wegen ook in veel betere staat. Vandaag gebeuren er net veel verzakkingen in wegen door de slechte oude rioleringen. Eerst moet dus de onderbouw vervangen worden en dan de bovenbouw.”

“Via negen collectoren zal het afvalwater van alle Glabbeekse deelgemeenten naar twee rioolwaterzuiveringsinstallaties gebracht worden”, legt schepen van Openbare Werken en Milieu Kris Vanwinkelen (Dorpspartij) uit. “Een werd gebouwd in Kapellen in de Dorpsstraat op de grens met Kersbeek-Miskom en is sinds 2015 operationeel en het tweede gaan we tegen 2022 bouwen op de hoek van de steenweg N29 met de Pepinusfortstraat in Bunsbeek. We realiseerden al vijf collectoren en binnenkort start de aanleg van de laatste vier collectoren. Tegelijk investeren we ook in de vernieuwing van (gescheiden) rioleringen in heel wat straten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.