Klopjacht met helikopter, maar vuilnisman klist inbreekster

BEWOONSTER (62) BETRAPT INBREKERS EN ROEPT METEEN OM HULP

Louis Vangramberen (achteraan) kon samen met nog een buurtbewoner en enkele vuilnismannen een van de inbrekers overmeesteren.
Bollen Louis Vangramberen (achteraan) kon samen met nog een buurtbewoner en enkele vuilnismannen een van de inbrekers overmeesteren.
In de Baekveldstraat in Bunsbeek - tussen de Schoolstraat en de Tiensesteenweg - werden gisteren inbrekers op heterdaad betrapt, maar ze sloegen op de vlucht. Dankzij alerte arbeiders van Ecowerf, die net het vuilnis aan het ophalen waren, én de hulp van enkele buurtbewoners kon de politie een van hen inrekenen.

Een 62-jarige bewoonster uit de Baekveldstraat kwam rond 11.15 uur thuis. Nog voor de dame haar woning binnenging, zag ze twee personen van haar huis weglopen. De dame leidde correct af dat het om inbrekers ging en riep meteen om hulp. Arbeiders van een vuilniswagen zagen twee personen lopen en hoorden de vrouw roepen. Ook hun reflex zat meteen goed en de twee arbeiders renden achter de daders aan. Ze kregen snel hulp van enkele buurtbewoners die het tumult hoorden of zagen. In eerste instantie kon men beide inbrekers vatten, maar de man bood zodanig weerwerk dat hij alsnog kon ontsnappen.

Links het huis waarin de inbrekers probeerden in te breken.
Bollen Links het huis waarin de inbrekers probeerden in te breken.

Klopjacht

De andere inbreker, een vrouw, kon men uiteindelijk wel staande houden, al liet die zich niet zonder slag of stoot vatten. De behulpzame burgers namen ook de handtas van de dame af, daarin trof men een schroevendraaier en nog een papiertje met adressen aan. De politie was gelukkig zéér snel ter plaatse en rekende de dame in. Ook was er een ware klopjacht in de buurt. De politie kreeg hierbij hulp van omliggende politiekorpsen, maar ook RAGO, de helikopter van de federale politie, en een speurhond werden ingezet. De inbreker die kon ontkomen, verschranste zich in een nabijgelegen maïsveld. Helaas gaf dat maïsveld ook uit aan de achterzijde van de kleuter- en basisschool in de Schoolstraat. De schoolkinderen mochten hierdoor de school niet verlaten op het geplande middaguur om de zoekactie niet te hinderen. Niemand mocht de school in of uit. Tien minuutjes later dan voorzien konden de kinderen huiswaarts, welliswaar alleen langs de ingang aan de voorzijde en niet langs het pad. Ondanks de enorme inspanningen van politie kon de dader (of meerdere daders?) nog ontkomen.

De politie hield nog geruime tijd een klopjacht in de omgeving.
Bollen De politie hield nog geruime tijd een klopjacht in de omgeving.

Worsteling

Een van die behulpzame burgers is de 63-jarige Louis Vangramberen uit de Schoolstraat.


"Ik kwam net van bij mijn schoonouders de straat op toen ik het geroep hoorde. Meteen liet ik mijn kruiwagen achter en liep de straat in en zag het trek- en duuwwerk. Wat verderop eenzelfde tafereel. De man kon blijkbaar nog ontsnappen, maar ook de vrouw bood verschrikkelijk weerwerk, waarop ik die twee mannen van Ecowerf ter hulp schoot. Tja, mijn polsen en schouders doen er nog steeds pijn. Groot was ze niet en nog langs de 'magere' kant ook nog, maar ze schopte, sloeg en krabte als een dolgedraaide. Geen idee wat die gegeten of genomen had, hoor! Het lukte ons uiteindelijk om haar op haar 'achterwerk' op de grond te krijgen en in bedwang te houden. De politie was enorm snel hier, maar op dat ogenblik lijkt een minuut wel een uur te duren."


Intussen was zijn kleinzoon de hele tijd door aan het roepen dat zijn opa een held is die een 'boef' gevat heeft. "Ach, een held ben ik zeker niet. Die arbeiders van Ecowerf zijn dat zeker wel! Zonder hun snelle optreden waren ze allemaal kunnen ontkomen."


De twee arbeiders van Ecowerf wilden liever niet in de pers reageren over hun 'heldendaad'. Ze zagen plots die twee personen vluchten met daarachter een dame in paniek die riep 'pak ze', wat ze dan ook deden. Ze deden 'gewoon hun plicht' en hielpen een persoon in nood.


De dieven hadden ingebroken hadden in het tuinhuis van het slachtoffer en wilden daarna langs de achterdeur het huis betreden. De woning werd net niet betreden omdat de bewoonster op dat moment thuiskwam.

Skoda

Mensen wat verderop in de buurt zagen enkele dagen voordien een een grijze Skoda met een nummerplaat met gele achtergrond in de omgeving rondhangen en noteerden de nummerplaat. Gisteren dook die wagen op de plaats van de inbraak op, maar kon ontkomen. De politie dankt de behulpzame burgers, maar vraagt nogmaals om elke verdacht voertuig of vreemde toestand meteen te melden. "Mensen denken nog vaak dat ze ons hierdoor onnodig lastig vallen. Dat is zeker het geval niet."


"De vrouw is tijdelijk van haar vrijheid beroofd", meldde het parket. "Er is een onderzoek gestart om te bepalen wie ze is en welke leeftijd ze heeft. Zelf had ze weinig of geen papieren op zak en beweert ze minderjarig te zijn. Als ze minderjarig is, wordt ze doorverwezen naar de jeugdrechtbank. Er loopt ook een onderzoek naar de tweede verdachte, die is kunnen ontkomen."