Burgemeester Reekmans niet blij met hervorming De Lijn

Burgemeester Peter Reekmans.
Foto Bollen Burgemeester Peter Reekmans.
Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) is niet te spreken over de geplande hervorming bij De Lijn. "Deze hervorming is gewoon een platte politieke besparingsoperatie zonder enige visie, die de kleinere dorpen in de kou zal zetten."

"Vandaag zijn we enorm tevreden over het aanbod van De Lijn op de steenweg N29 in Glabbeek, Bunsbeek en Kapellen, maar in de kernen van bijvoorbeeld Attenrode-Wever is het aanbod al jaren ronduit slecht", meent Reekmans. "Intussen vraag ik al vier jaar aan De Lijn om het uitgebreid aanbod op de steenweg iets te verminderen en met deze middelen het aanbod in Attenrode-Wever ietsjes te verhogen. Het enige wat ik sinds 2013 van De Lijn te horen kreeg, was dat men verleden jaar extra buslijnen in Bunsbeek centrum schrapte. Door ons protest konden we enkel nog bekomen dat de schoolbussen in Bunsbeek centrum behouden bleven, alle andere bussen stoppen vandaag enkel nog op de steenweg. Nochtans betalen ouders van schoolgaande kinderen in elke deelgemeente of die nu meer of minder bereikbaar is evenveel voor een Buzzy Pass."


Volgens Reekmans wil men via de hervorming passagiers onder meer met belbussen, deelsystemen voor fietsen en taxicheques naar de hoofdlijnen brengen. "Dat verkeersdeskundigen de Vlaamse overheid al langer waarschuwen dat dit systeem een grote drempel is voor reizigers, krijgt duidelijk geen enkel gehoor."


De vijf huidige provinciale afdelingen van De Lijn worden in het hervormingsplan opgedeeld in negentien 'vervoersregio's, met daarin vertegenwoordigers van De Lijn, de afdeling Wegen en Verkeer, het departement Mobiliteit, de federale instanties NMBS en Infrabel en de burgemeesters uit die regio. "Eerst bespaart men al jaren op het aanbod in de kleinere gemeenten waardoor er vandaag amper nog bussen rijden en dan mag de burgemeester mee aan tafel schuiven om over het aanbod in zijn gemeente te spreken zonder dat er hiervoor extra geld moet verwacht worden. Dit zal er in de praktijk toe leiden dat de kleinere gemeenten alweer extra geld zullen mogen ophoesten voor een zoveelste Vlaamse besparingsmaatregel, waarbij men de factuur gewoon doorschuift naar de gemeenten en men dan politiek tracht te verkopen als meer bevoegdheden voor de lokale besturen." (VDT)