Vijfde brandstichting in zelfde huis in vier maanden tijd

Het heeft zaterdagnacht voor de vijfde keer in vier maanden tijd gebrand in de woning van D.D. (42) langs de Lindenhofstraat in Gistel. Opnieuw ging het om brandstichting, want binnen trof de politie drie brandhaarden aan. De eigenaar werd verhoord, maar mocht nadien weer beschikken.

"Dit moet nu stoppen!" Peter Everaert en Wendy Eligius reageren misnoegd nadat zaterdagnacht voor de vijfde keer brand uitbrak in de woning van hun buurman langs de Lindenhofstraat in Gistel. "We lagen te slapen en hoorden rond 3.30 uur lawaai in het huis hiernaast", vertelt Peter. "Toen ook een knal weerklonk, renden we met ons 6-jarig dochtertje naar buiten. We zagen meteen dat het weer van dat was, want de rook kwam al door de ramen. We durfden zelfs amper de brandweer te bellen, want het is immers al de vijfde keer in vier maanden tijd."


Het lijstje begint inderdaad aardig aan te dikken: in juni vatte glaswol in de dampkap van D.D. (42) op onverklaarbare wijze vuur, maar de vlammen doofden toen vanzelf. Enkele weken later brak opnieuw brand uit in de keuken. Begin juli werd dan weer brand gesticht nabij de douche in de woning die door de grote schade onbewoonbaar werd verklaard. D.D. werd aangehouden door de onderzoeksrechter en kwam twee weken later voorwaardelijk vrij. Vorige maand werd opnieuw brand gesticht in een tuinhuis achter zijn woning. De veertiger werd opgepakt voor verhoor, maar mocht nadien beschikken. Hij woont intussen in een doorgangshuis van het OCMW, maar werd zaterdagnamiddag nog gezien bij z'n huis in de Lindenhofstraat. "Hij komt hier geregeld zijn brievenbus legen", verduidelijkt Peter. "We weten niet wat er in hem omgaat. Na de brand vorige maand werden alle sloten in z'n woning vervangen. Hij is normaal de enige die binnen kan. We zijn dit grondig beu, want we leven constant in angst."


Ook bij de brand zaterdagnacht was volgens de branddeskundige sprake van brandstichting.


"In de living werden drie brandhaarden ontdekt", bevestigt het parket. Het huis van D.D. werd verzegeld. De man werd opnieuw meegenomen voor verhoor, maar is intussen weer op vrije voeten.


 (SDVO)