Eerste 'zeiltrein' rijdt op windenergie

TURBINEPARK LANGS E40 LEVERT EEN DERDE VAN STROOM AAN SPOORWEGEN

De eerste 'zeiltrein' rijdt voorbij het windturbinepark dat de groene stroom voor de trein levert.
Foto Van Galen De eerste 'zeiltrein' rijdt voorbij het windturbinepark dat de groene stroom voor de trein levert.
Van de 35.000MWh groene energie die er jaarlijks door de zeven windmolens in Gingelom wordt opgewekt, gaat er twee derde rechtsreeks naar het Belgische spoornet. Zo kunnen er dagelijks 170 treinen op windenergie rijden. Het windtubinepark 'Greensky' naast de E40 is zaterdag geopend.

Federaal minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, en Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom, mochten zaterdag de zeven gloednieuwe windmolens in gang zetten. Meteen reed de eerste Belgische 'zeiltrein' uit, die volledig gevoed wordt door de groene energie van het windmolenpark dankzij een rechtstreekse aansluiting op het spoornet van Infrabel. Vanuit de windmolens vertrekken kabels naar een stroomstation zes kilometer verder in het Waalse Cras-Avernas. Dat stroomstation werkt als een soort transformator en zet de hoogspanning om in bruikbare stroom om de treinen te laten rijden. Van alle groene energie die er door de zeven windmolens wordt opgewekt, gaat er twee derde rechtsreeks naar het Belgische spoornet. De overschot gaat naar het openbare stroomnet ten voordele van gezinnen. Het park zal een jaarlijkse CO2-uitstoot vermijden van 15.000 ton.


De investering van 21 miljoen euro wordt verdeeld onder de aandeelhouders Electrabel (50%), de stad Sint-Truiden (23%), de Brusselse Elektriciteitscommunale (17%) en Infrabel (10%). "We willen volop de kaart van de hernieuwbare energie trekken", haalt burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren aan. "Dat is geen eenmalige promostunt, want de stad investeert momenteel in dertig nieuwe elektrische wagens en laadpalen. Daarmee willen we ook de inwoners aansporen."

Aandelen kopen

Ook omwonenden van het park krijgen de kans om aandelen te kopen. Een 340-tal buurtbewoners schreef zich al in voor zes verschillende parken in ons land en dit voor een totaalbedrag van 725.000 euro.


Het 'Greensky'-park langs de hogesnelheidslijn Leuven-Luik en de E40 in Gingelom moet een van de grootste windturbineparken van België worden. Tegen 2018 komen er nog 18 windmolens bij, verspreid over zes gemeenten, vier provincies en twee gewesten. "Hernieuwbare energie is de toekomst", haalde Minister Turtelboom aan. "De kernramp in Fukushima maakte nog eens duidelijk dat we andere vormen van energie voorop moeten stellen." Momenteel kunnen er drie treinlijnen tussen Leuven en Luik en Landen en Hasselt gevoed worden met de windenergie. Goed voor dagelijks 170 treinen en jaarlijks 5% van alle reizigerstreinen. "We bekijken op welke plaatsen het nog mogelijk is, maar er zijn geografische voorwaarden", zegt Turtelboom. Zo moeten de turbines geplaatst kunnen worden weg van woonkernen en in de buurt van een spoorweginfrastructuur.


Als het enkele dagen windstil blijft, moeten reizigers niet gaan vrezen voor hun trein. "In dat geval schakelen we over naar het openbare stroomnet zoals dat nu al gebeurd", besluit Infrabel woordvoerder Frédéric Petit.