Zware straffen gevorderd voor vermeende drugsbende

De beklaagden moesten zich voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde verantwoorden.
Ronny De Coster De beklaagden moesten zich voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde verantwoorden.
Vijf vermoedelijke drugdealers en een gebruiker uit Lessen, Geraardsbergen, Lierde en Brakel hebben zich voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde moeten verantwoorden. Ze zouden cannabis, speed en cocaïne gedeald hebben.

Volgens het Openbaar Ministerie zou uit diverse observaties, telefonie-onderzoek en huiszoekingen blijken dat de beklaagden drugs dealden op grote schaal. Bij R.G. (37) vond de politie 422 gram speed, 200 gram cannabis en een halve gram cocaïne. Ook bij enkele andere beklaagden vond de politie speed en cannabis. Het Openbaar Ministerie beschouwt de beklaagden als een bende dealers en vorderde voor twee beklaagden een celstraf van veertig maanden en een boete van duizend euro. Hun drie handlangers riskeren dertig maanden cel en duizend euro boete. De laatste beklaagde riskeert tien maanden cel en een boete van duizend euro met probatie-uitstel.

Niet op grote schaal

De advocaten van de beklaagden waren het niet eens met de visie van het Openbaar Ministerie. Zij betwistten de grootschaligheid van het dealen en benadrukten dat alle beklaagden in het verleden gebruikers waren en mekaar ook uit de nood hielpen met drugs omdat ze vrienden zijn. Dat er professioneel gedeald werd om veel geld te verdienen, werd ontkent.

Op 21 september zal de rechtbank oordelen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.