Slimme camera tegen sluikstorten

Sluikstorters worden sneller betrapt.
Mozkito Sluikstorters worden sneller betrapt.
Geraardsbergen heeft een slimme camera gekocht om sluikstorters te betrappen. "Het gaat om een vermomd, verplaatsbaar type", zegt burgemeester Guido De Padt (Open Vld).

Het is en blijft een oud zeer en zelfs een kanker in onze maatschappij: het storten of achterlaten van allerlei afval op openbare plaatsen. "Dagelijks rijdt er een wagen van de stad rond om het op te ruimen en cijfers die we enkele jaren terug hebben samengesteld, wezen op een jaarlijkse uitgave van 250.000 euro om de rommel op te ruimen en te verwerken. Veel geld", sakkert De Padt.

Tijdens deze legislatuur heeft het stadsbestuur heel wat inspanningen gedaan om het sluikstorten de kop in te drukken. "We hebben de GAS-boetes hiervoor fors opgedreven. Voor het achterlaten van afval, misbruik van openbare vuilnisbakken en het onreglementair aanbieden van afval, noteren we alleen dit jaar al 141 inbreuken (79 in 2017). We steven dus af op een verdubbeling. De helft van die inbreuken leidde tot een effectieve GAS-boete. De stijging is vooral te wijten aan het feit dat we overtreders nu meer en gerichter zijn gaan opsporen. Vervuilers krijgen ook een alternatieve straf. Zo krijgen ze een afvalzak mee en moeten ze in hun buurt zwerfvuil oprapen. Ook kunnen ze een paar uur meehelpen met de stedelijke reinigingsdienst van de stad", geeft De Padt nog mee.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin Erwin Mulder

    Verkeerde reactie.Afval produceren is afval opruimen. Ook ik betaal voor het opruimen van onze afval maar ook voor het opruimen van het afval achtergelaten door sluikstorters meestal dan nog achtergelaten in volle natuur .Dus hoe meer men van die gasten kan klissen hoe beter voor ons,de stad en het milieu!Erwin De Mulder

  • René Gerrets

    Marco heeft volledig gelijk.

  • Marco Corsi

    Tja, hoe zou dat komen? Eerst mocht men thuis alles verbranden. Daarna heeft men ons zover gekregen dat wij alles gratis naar de containerpark mochten brengen. En nu wij alles brengen moeten wij ervoor betalen en voor sommige spullen fors. Zorg er dan voor dat iedereen het kan betalen, dan zal dit probleem veel minder zijn.