Schaakkampioene (9) moet land verlaten

RUSSISCH GEZIN VAN VIER MOET NA ZES JAAR TERUG NAAR THUISLAND

Karina met haar schaaktrofeeën en medailles, samen met haar zusje en ouders.
Frank Eeckhout Karina met haar schaaktrofeeën en medailles, samen met haar zusje en ouders.
De Oost-Vlaamse schaakkampioene Karina Gulieva (9) uit Geraardsbergen moet na zes jaar samen met haar ouders en zusje Eva (6) België verlaten. "We hebben nog tot eind april", vertelt mama Marina. "Maar in Rusland hebben wij en onze kinderen geen toekomst. We zijn het land ontvlucht, omdat mijn man dreigde vermoord te worden."

Ramiz Guliev (42) en Marina Gulieva (33) zochten zes jaar geleden hun toevlucht in Geraardsbergen. Dochter Karina was toen 3 jaar en Eva amper enkele maanden oud. "In 1999 werd Ramiz in zijn woonplaats Volsk aangevallen door drie skinheads. Hij verdedigde zich en daarbij liet één van de aanvallers het leven. Ramiz werd veroordeeld tot iets meer dan vijf jaar cel. Kort na zijn vrijlating leerden we elkaar kennen en openden we in Volsk een kruidenierswinkeltje. Maar de skinheads waren hem blijkbaar nog niet vergeten, want meteen na de opening kregen we dreigtelefoons. Daar bleef het echter niet bij want vandalen gooiden ook bakstenen en een molotovcocktail door het raam. Omdat de doodsbedreigingen aanhielden, zijn we gevlucht", vertelt Marina.


Op 13 juli 2010 streek het Russisch gezin neer in België en een dag later vroegen ze asiel aan. "Een jaar later kregen we te horen dat onze aanvraag geweigerd was. We tekenden beroep aan en nu drie aanvragen later, worden we plots het land uitgezet. Onze advocaat gaat nu beroep aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Mijn man wordt nu behandeld voor hepatitis. Onze kinderen hebben hier hun leven opgebouwd", zegt Marina.

Karina in actie op een schaaktornooi in Edingen.
Frank Eeckhout Karina in actie op een schaaktornooi in Edingen.

Beste van de klas

Marina en Ramiz halen er de rapporten van hun twee dochters bij. "Allemaal tienen en negenen en één keer een zeven. En voor mijn zusje hetzelfde. Wij behoren tot de beste leerlingen van de klas", onderbreekt de 9-jarige Karina het gesprek. "En vorig jaar werd ik ook Oost-Vlaams kampioen schaken bij de meisjes. Ik werd daarvoor gehuldigd in De Spiraal samen met andere kampioenen. Van 3 tot 9 april mag ik in Blankenberge zelfs deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap schaken. Hopelijk win ik daar de gouden medaille zodat ze mij niet meer naar Rusland durven terugsturen. Wat moet ik daar aanvangen? Al mijn vriendjes wonen hier en ik spreek amper een woord Russisch. Ik sterf nog liever dan terug te keren", zegt het meisje overtuigd.


Haar ouders zijn ten einde raad en leggen hun hoop bij hun advocaat en bij de burgemeester Guido De Padt.

Nooit een uitkering

"Volgende week mogen we ons verhaal bij hem gaan doen. Hopelijk heeft hij begrip voor onze situatie en kan hij ons helpen. Wij hebben hier nooit een uitkering getrokken. Ik heb tot eind vorig jaar gewerkt in een patisserie. En als mijn man genezen is, willen we in Geraardsbergen een eigen zaak beginnen. Iets met Russische lekkernijen zodat de inwoners onze cultuur beter leren kennen", besluit Marina.