Rechtbank dwingt eigenaars kasteel van Viane te herstellen in oorspronkelijke staat

Nederlanders lieten kasteel helemaal verkommeren

De Nederlandse eigenaars hebben het kasteel volledig laten verkommeren.
Frank Eeckhout De Nederlandse eigenaars hebben het kasteel volledig laten verkommeren.
De Rechtbank van Eerste Aanleg heeft de Nederlands eigenaars van het kasteel van Viane forse boetes van elk 25.000 euro opgelegd voor het verwaarlozen van het kasteel van Viane. De rechtbank verplicht hen ook om het kasteel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. De eigenaars hebben beroep aangetekend tegen deze beslissing.

Kasteeldomein de Blondel de Beauregard is al sinds 1977 beschermd als cultuurhistorisch landschap. In 2009 werd het kasteel erkend als bouwkundig erfgoed. Het kasteel wordt voor het eerst vermeld in 1545. Van dit oorspronkelijke kasteel en bijhorende kapel zijn geen resten bewaard. Het huidige kasteel met bijhorend domein zijn voor het eerst te zien op een plan uit 1762. Een aantal jaren na de Tweede Wereldoorlog kreeg het landgoed zijn huidige bestemming van recreatiedomein met visvijver, camping, restaurant en feestzalen. 

Enkele jaren geleden werd het recreatiedomein opgewaardeerd met uitzondering van het kasteel. Dat kwam in Nederlandse handen en ligt er ondertussen vervallen bij. "De eigenaar had toen nochtans wilde plannen. Hij wilde het kasteel ombouwen tot een chique seniorentehuis met vijftien luxeappartementen. Met subsidies van de overheid werd het dak gerenoveerd, maar daar bleef het bij. Het lijkt wel of de eigenaar zijn plannen heeft opgeborgen", zegt de Geraardsbergse burgemeester Guido De Padt.

Dat het kasteel er nu zo verwaarloosd bijligt, doet de burgemeester pijn aan de ogen. "Voor heel wat inwoners van Viane betekent het kasteel een pure brok nostalgie. Vele tientallen inwoners, waaronder ikzelf, hebben in de feestzaal van het kasteel namelijk hun huwelijksfeest gevierd. Bovendien is het domein een ideale plek om te wandelen of tot rust te komen. Dat je daarbij op zo'n ruïne moet kijken, steekt echt wel bij de mensen", ervaart De Padt.

Daarom stuurde de burgemeester een brief naar de Procureur des Konings van Parket Oost-Vlaanderen en Onroerend Erfgoed met de vraag om de eigenaar van het verwaarloosde kasteel tot renovatie aan te zetten. Na lang aandringen werd gevolg gegeven aan de vraag van De Padt. “Ik ben tevreden dat de gerechtelijke molen eindelijk draait en er niet alleen forse geldboetes zijn opgelegd, maar ook het integraal erfgoedkundig herstel van het kasteel. De huidige toestand ervan is een doorn in het oog van vele Vianenaren en wordt ook door de dorpsraad regelmatig aan de kaak gesteld. Ik hoop dat het Hof van Beroep van Gent dit dossier vlug zal behandelen", reageert De Padt op de uitspraak.

Het kasteel staat er vervallen bij
Frank Eeckhout Het kasteel staat er vervallen bij
De eigenaars lieten het kasteel verwaarlozen
Frank Eeckhout De eigenaars lieten het kasteel verwaarlozen
Het kasteel is een schandvlek voor het prachtige domein
Frank Eeckhout Het kasteel is een schandvlek voor het prachtige domein11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MYRIAM VERVAET-SMETS

  Het openbaar ministerie kan , op neerlegging van officiële klacht van verwaarlozing van een beschermd monument, voor zover er voldoende elementen aanwezig zijn, de eigenaar(s) dagvaarden !!

 • Steven Van Nieuwenberg

  Eindelijk, nu doorgaan tot het bittere einde voor het te laat is.

 • Steve Verwimp

  Ik dacht dat er scheiding der machten bestond in België?

 • jacques vanderkimpen

  Mijnheer Van Wijnen is duidelijk betrokken partij en had allicht een andere bestemming voor het gebouw in gedachten. Plannen die waarschijnlijk te optimistisch of te groots ingeschat werden en door de realiteit achterhaald werden. Dus is de simpelste oplossing we laten alles maar verkommeren en recupereren onze investering via de verkoop van de grond of het optrekken van woongelegenheden.

 • RENE LENAERTS

  Een kei kan je niet villen, en als de overheid beslag legt op het kasteel zit de belastingbetaler met de onkosten. Worden er niet te veel oude krochten beschermd?