Ouders lappen verkeersregels aan de laars

FOUTPARKEREN OM ZO DICHT MOGELIJK BIJ DE POORT TE STAAN

Twee vaders rijden tot aan de schoolpoort en blokkeren zo de weg.
Frank Eeckhout Twee vaders rijden tot aan de schoolpoort en blokkeren zo de weg.
"Sommigen zouden tot op de speelplaats rijden om hun kinderen of kleinkinderen af te halen. Als we veiligheid van onze kinderen willen garanderen moet er bij sommige ouders en grootouders iets veranderen aan de mentaliteit", klinkt het bij het Sint-Catherinacollege.

Het is een gekend fenomeen aan het merendeel van onze schoolpoorten. Ouders en grootouders die hun wagen zo dicht mogelijk bij de schoolpoort willen parkeren om hun (klein)kinderen na schooltijd af te halen. Dat ze daarbij de verkeersregels aan hun laars lappen en hun wagen op de stoep of in dubbele file parkeren, trekken ze zich niet aan. We trokken zelf naar het Sint-Catherinacollege in Idegem om te kijken of de toestand echt zo erg is als enkele ouders ons lieten weten. Het woord erg is daarbij een understatement. De toestand in Idegem mag zelfs schrijnend genoemd worden. Een vader rijdt met zijn zware Audi Q7 tot tegen de schoolpoort. Even later parkeert een andere vader zijn SUV naast de Q7 waardoor haast niemand nog kan parkeren. Eén vrouw laat haar wagen achter op het voetpad. Nochtans hoeft ze amper 20 meter verder te rijden om haar auto veilig op een grote parking achter een feestzaal te parkeren. Helaas is zij niet de enige die op het voetpad parkeert en zo de veiligheid van de kinderen in gevaar brengt. "Misschien moet de politie hier wat meer controles uitvoeren", oppert een juf voorzichtig. "Boetes kunnen misschien een mentaliteitswijziging met zich mee brengen." Enkele ouders zuchten als we hen aanspreken over de foutparkeerders. "Het zijn altijd dezelfden. Als we er een opmerking durven over maken, snauwen ze ons zelf toe. We durven er niets meer over zeggen", klinkt het.

Amper 20 meter ligt een grote parking maar toch laten ze de wagen liever achter op de stoep.
Frank Eeckhout Amper 20 meter ligt een grote parking maar toch laten ze de wagen liever achter op de stoep.

Controles aan de poort

Politiechef Jurgen De Landsheer zegt dat er aan alle schoolpoorten controles gebeuren." Dit schooljaar werd er al gerichte controle gedaan naar foutparkeren, op het dragen van de gordel en het correct gebruik van het kinderzitje bovenop het toezicht dat we regelmatig mogelijk proberen te doen. Het zou uiteraard beter zijn als er een dagelijks toezicht kan georganiseerd worden zoals we in Moerbeke en Viane hebben en dat we in partnerschap doen met de school, de dorpsraad, de ouderraad en de stad. Op die manier is er een echt draagvlak voor het schooltoezicht. Het is jammer dat sommige ouders en grootouders zelf voor deze gevaarlijke situaties zorgen. Sommigen zijn echt hardleers en kunnen enkel met een boete op andere gedachten gebracht worden", ervaart de korpschef.