Kinneke Baba beste praktijkvoorbeeld op Vlaamse Woondag

OCMW-voorzitter David Larmuseau.
Frank Eeckhout OCMW-voorzitter David Larmuseau.

Het project Kineke Baba zorgde de voorbije twee jaar voor de opwaardering van 35 woningen van kansarmen. "Dat is een indrukwekkend cijfer", zegt OCMW-voorzitter David Larmuseau (CD&V). Het project is op de Vlaamse Woondag geselecteerd als een van de beste praktijkvoorbeelden.

Het project Kinneke Baba, dat is genoemd naar de Geraardsbergse kindreus, pakt de slechte woonkwaliteit aan. Die is de hoeksteen van de armoede in Geraardsbergen. Het project telt twee pijlers. Er is de samenwerking met het Sociaal Verhuurkantoor. In het kader daarvan werden de voorbije jaren werden 22 gezinswoningen overgedragen.

Daarnaast is er het Investeringsfonds Kinneke Baba voor de eigenaars-bewoners in (kans)armoede. "Zij kunnen een subsidie krijgen voor werken die conform met de Vlaamse wooncode de kwaliteit, de veiligheid, het comfort en de duurzaamheid van hun woning verbeteren", verduidelijkt David Larmuseau. "Die premie kan oplopen tot zeventig procent van de factuur, met een maximum van 10.000 euro. Tot dusver zijn vijf dossiers afgehandeld en zitten er acht in de pijplijn."

Cruciaal is de begeleiding van de eigenaars die een beroep doen op het Investeringsfonds. Vanuit het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen worden de woningen gescreend, offertes aangevraagd en de bewoners begeleid bij hun zoektocht naar subsidies. "Ook voor het belangrijkste knelpunt, met name de uitbetaling van de subsidies na de uitvoering van de werken, is een oplossing gevonden", weet de OCMW-voorzitter. "Wie de facturen niet kan pre-financieren, kan een renteloze lening aanvragen."

Omdat het Investeringsfonds Kineke Baba steeds beter bekend wordt, heeft de OCMW-raad beslist om dat voort te zetten in 2019. Het is dan ook geen toeval dat dit project werd geselecteerd als een van de 'beste praktijkvoorbeelden' op de Vlaamse Woondag van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Die vindt op 6 december plaats in Mechelen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.