Gezin van 5 dakloos na uitslaande brand, nog twee andere huizen onbewoonbaar

Twee bewoners lopen brandwonden op aan handen

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dak.
Frank Eeckhout Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dak.
Bij een uitslaande brand in de Pateelstraat in Geraardsbergen zijn vrijdagvoormiddag twee bewoners gewond geraakt. Zij werden met brandwonden aan de handen overgebracht naar het ziekenhuis. De woning en de twee aanpalende leegstaande huizen liepen heel wat brand-, rook- en waterschade op en zijn onbewoonbaar. De getroffen bewoners en hun drie kinderen worden opgevangen door het OCMW.

Brandweerpost Geraardsbergen werd vrijdag rond 10.30 uur opgeroepen voor een brand in de Pateelstraat in het centrum van de stad. "Brandweerpost Geraardsbergen was heel snel ter plaatse, maar bij aankomst sloegen de vlammen al uit het dak van de drie woningen", vertelt kapitein Sven De Leeuw van Hulpverleningszone Zuid-Oost. "De brandweermannen drongen de woningen binnen en gingen de vlammen te lijf. Ze kregen daarbij hulp van brandweermannen die het vuur van op straat bestreden. In totaal werden bij de brand 16 manschappen ingezet. Tot 15 uur werd er nageblust. De manschappen van Geraardsbergen kregen ook versterking van een ladderwagen en autopomp uit Ninove", zegt De Leeuw.

Lamp te dicht tegen isolatiemateriaal

De brand veroorzaakte een grote rookpluim die werd opgemerkt tot in het Administratief Centrum. Burgemeester Guido De Padt haastte zich ter plaatse om zich van de situatie te vergewissen. "De woningbrand ontstond tijdens isolatiewerken aan het dak. De oorzaak was een lamp die te dicht tegen het isolatiemateriaal stond. Door de hitte van die lamp vatte dat isolatiemateriaal vuur. De bewoners probeerden de brand eerst zelf te blussen, maar zagen zich al snel genoodzaakt om de brandweer te verwittigen. Zij liepen brandwonden op aan de handen en werden overgebracht naar het ziekenhuis", zegt burgemeester Guido De Padt.

De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet verhinderen dat de woning zware schade opliep. "De bovenverdieping is verloren. De rest van de woning liep heel wat water- en rookschade op. Het gezin en hun drie kinderen worden in een noodwoning van het OCMW ondergebracht. Ook de huizen links en rechts van de getroffen woning zijn voorlopig onbewoonbaar. Gelukkig waren die niet bewoond", vertelt De Padt.

Door de interventie van de brandweer bleef de Pateelstraat tot in de namiddag afgesloten voor het verkeer. De vele kijklustigen werden door de politie op een afstand gehouden. Boven het centrum van de stad bleef lange tijd een rookwolk met doordringende brandgeur hangen. Die rookwolk was vervelend, maar niet gevaarlijk voor de bewoners en bezoekers van het centrum.

De brandweer drong de woning binnen om het vuur te blussen.
Frank Eeckhout De brandweer drong de woning binnen om het vuur te blussen.