Doek valt over openluchtzwembad: ‘Den Dok’ in Geraardsbergen sluit na 130 jaar de deuren

Het doek is gevallen over het openluchtzwembad aan Den Bleek.
Frank Eeckhout Het doek is gevallen over het openluchtzwembad aan Den Bleek.
Na 130 jaar sluit het oudste openluchtzwembad van Vlaanderen de deuren. “De kosten om ‘Den Dok’ open te houden wegen niet meer op tegen de inkomsten", laat schepen van Sport Véronique Fontaine (Open Vld) weten. “In de plaats komt een stadspark met eventueel een openluchtsporthal waar jong en oud het hele jaar terechtkunnen.”

Den Bleek in Geraardsbergen stond steeds garant voor een leuke daguitstap. Er was voor elk wat wils: een openluchtzwembad met ligweide, een speeltuin, een familieglijbaan en waterpaddestoelen met fontein. Je kan er ook tafeltennis, minigolf en petanque spelen en er is een tennis- en voetbalterrein. Het schepencollege besliste maandagnamiddag dat het openluchtzwembad definitief de deuren sluit. ‘Den dok’, zoals het zwemdok in de volksmond heet, was een verwarmd buitenbad. Al sinds 1888 konden zwemmers er baantjes trekken. Vorig jaar nog werd de 130ste verjaardag van het openluchtzwembad gevierd met tal van activiteiten. Toch hingen er al enkele jaren donkere onweerswolken boven het zwembad. Een zomer zoals in 2018 kan misschien nog winstgevend zijn, maar meestal draaide het zwembad verlies.

Deze zomer zakten nog heel wat zonnekloppers en zwemmers af naar Den Bleek.
Frank Eeckhout Deze zomer zakten nog heel wat zonnekloppers en zwemmers af naar Den Bleek.

“We moeten ons afvragen of de investeringen wel opwegen tegen de inkomsten. Ook zes jaar geleden hebben we die afweging gemaakt. Bij de start van een nieuwe legislatuur doen we dat opnieuw. Het lijkt mij sterk dat de beslissing straks al valt, maar lang mag die niet meer aanslepen. Een sluiting van het zwembad hoeft ook geen drama te zijn, want met provinciaal domein De Gavers hebben de recreanten aan waardig alternatief", hield burgemeester Guido De Padt maandagmiddag de hoop nog levendig. Maar enkele uren laten valt dan toch het verdict.

“Eind december werd de elektriciteit afgekeurd, waardoor openen in mei onmogelijk is. Het verouderde zwembad is volledig aan renovatie toe want ook de machinekamer, douches en de lekkende kuip moeten vernieuwd worden. Een investering van 2 miljoen euro waarvan slechts 500.000 euro gesubsidieerd kan worden. Dat brengt een extra jaarkost mee van 150.000 euro. Wetende dat het zwembad zelfs na een prachtzomer verlies draaide, maakt zo’n investering zinloos", zegt schepen Véronique Fontaine.

Het stadsbestuur gaat van de site aan Den Bleek een stadspark maken. “Dit jaar nog laten we een studie uitvoeren wat haalbaar is. Ons lijkt een speelpark met het nodige groen aan de rand van de stad een voor de hand liggende optie. Maar ook andere vormen van recreatie behoren tot de mogelijkheden. De nabijheid van de jachthaven, de centrale ligging en het reeds open karakter van de site bieden heel wat potentieel. De mini-golf en de tennisterreinen worden mee in de nieuwe visie betrokken en geïntegreerd in de nieuwe bestemming", besluit Fontaine.

Het doek is gevallen over het openluchtzwembad aan Den Bleek.
Frank Eeckhout Het doek is gevallen over het openluchtzwembad aan Den Bleek.
Gedaan met zonnekloppen aan Den Bleek.
Frank Eeckhout Gedaan met zonnekloppen aan Den Bleek.
Het doek is gevallen over het openluchtzwembad aan Den Bleek.
Frank Eeckhout Het doek is gevallen over het openluchtzwembad aan Den Bleek.
Gedaan met de waterpret aan Den Bleek.
Claudia Van Den Houte Gedaan met de waterpret aan Den Bleek.
Gedaan met de waterpret aan Den Bleek.
Claudia Van Den Houte Gedaan met de waterpret aan Den Bleek.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yanko Mertens

  Me wa maar ete wij ons nu van de vakantie bezig houden als opendok sluit het was de enige plaats waar ik en mijn vrienden in de zomer nog konde chillen,nu moeten we een andere plaats zien te vinden bedankt hoor niemand vindt dit leuk.

 • Patrick De pauw

  Had men dit goed onderhouden i.p.v. het geld te verkwisten aan de zakken van de bazen was het nog een mooi gedoe maar nee juist hetzelfde met de kerncentrales in het begin kassakassa maar investeren nul en nu de boel verouderd en verloederd is?en nu zoeken en betalen door de burgers om nieuw zo gaat dat met als gevolg nieuwe ceo die alles in eigen zak steekt

 • Nolle Verdonck

  Mooiste tijd uit m'n leven gehad daar. Echt jammer dat ze tot deze beslissing gekomen zijn.voor de verkiezingen waren ze te laf om deze beslissing te nemen. Het zou hen veel stemmen gekost hebben. Er is al een stadspark aan de abdij waarom daar dan nog één. Begrijpen wie kan

 • Ulrich DE BOSSCHER

  Jammer en pijnlijk. Alsof alles winstgevend moet zijn... Misschien kunnen ze het stadhuis daar ook sluiten...

 • Dirk Keizer

  Na het ziekenhuis voor geboorten nu den dok. Stadsbestuur is goed bezig. Gewacht tot na de verkiezingen is laf.