Bomen afgeknakt, daken afgerukt

BRANDWEERKORPSEN IN ONZE REGIO KRIJGEN 225 OPROEPEN

De storm, die gisteren met veel geweld over ons land trok, heeft in de Denderstreek voor heel wat ellende gezorgd. De verschillende brandweerposten kregen 225 oproepen van stormschade te verwerken. De hele dag waren de hulpdiensten in de weer om puin te ruimen. Tot overmaat van ramp knakte de zendmast van de Ninoofse brandweer in tweeën door de wind.

In

Aalst

waaide de omheining van de tunnelwerken op de Siesegemlaan al vroeg op de ochtend verschillende keren omver en een omgewaaide boom in de Merestraat veroorzaakte lichte verkeershinder. In

Baardegem

belandde een enorme boom op een veldweg naast de Pikkeling-weide. Die werd met behulp van een kraan in stukken gezaagd. Ook op de E40 gingen verschillende bomen tegen de vlakte. Vooral in

Erembodegem

was de hinder het grootst. Twee enorme bomen belandden dwars over de rijweg waardoor het verkeer slechts met mondjesmaat voorbij kon. Eén voertuig liep daarbij schade op.

Zendmast brandweer

In

Ninove

sloeg rond 8 uur de gehesen lading van een bouwkraan op hol op de Brakelsesteenweg. De brandweer sloot de steenweg uit voorzorg af terwijl de politie op zoek ging naar de aannemer. Die kon twee uur later de lading veilig aan de grond zetten. De hele dag door was het aanpoten om stormschade op te ruimen. Het ging de Ninoofse brandweer niet voor de wind, want in de namiddag knakte hun zendmast, die een straalverbinding met de stad en het internet voorziet, in tweeën. "Hierdoor moeten we onze administratie met pen en papier doen, maar onze we zijn op geen enkel moment onbereikbaar geweest", zegt brandweerkapitein Tom Van Esbroeck. Eén van de pompiers raakte overigens gewond tijdens een interventie. Hij kreeg steengruis in het oog en moest naar het ziekenhuis.

In

Denderleeuw

werden verschillende daken beschadigd en bestond het overgrote deel van de stormschade uit omgewaaide bomen en afgeknapte kabels. In de Lookhaag liep het dak van een appartementsgebouw zware schade op. De roofing en isolatie van het dak werden losgerukt en belandden op straat en op een auto. Niemand raakte gewond, maar de schade is aanzienlijk.

De brandweer van

Geraardsbergen

rukte meerdere malen uit om afgewaaide bomen en takken, losgerukte dakpannen en afdaken te ruimen. Op de camping in het kasteeldomein van

Viane

kwam een boom op een caravan terecht. Niemand raakte gewond. In

Goeferdinge

viel een boom op een elektriciteitscabine waardoor een groot deel van de bewoners een tijdlang zonder elektriciteit kwamen te zitten. De Gapenberg tussen

Ophasselt

en

Steenhuize-Wijnhuize

werd een tijdlang afgesloten omdat een afgewaaide boom de rijbaan volledig versperde. En op de Guilleminlaan en Edingseweg waaide een plat dak weg.

In

Oordegem

,

Impe

,

Erondegem

en

Lede

werden meerdere daken beschadigd door de wind. Naast dakpannen gingen ook hier bomen tegen de vlakte. Ter hoogte van het Boeddhistisch klooster Dhammakaya langs de Ronkenburgstraat in Lede versperde een boom de weg. In de Kleine Steenweg in Erpe viel een meterslange boom van over de Molenbeek op het dak van een huis, maar gelukkig zonder al te veel schade.

De storm bereikte haar piek, met windstoten tot 100 kilometer per uur, kort na de middag. Niet veel later ging de storm liggen. De brandweer bleef nog uren in de weer en keerde pas rond 19 uur terug naar de kazerne.

Een boom op de E40 in Erembodegem. Over een afstand van 10 kilometer kwamen verschillende bomen op de snelweg terecht.
Mozkito Een boom op de E40 in Erembodegem. Over een afstand van 10 kilometer kwamen verschillende bomen op de snelweg terecht.
In Overboelare (Geraardsbergen) kwam een boom terecht op een tuinhuis in de Kloosterstraat.
Frank Eeckhout In Overboelare (Geraardsbergen) kwam een boom terecht op een tuinhuis in de Kloosterstraat.
Langs de Kleine Steenweg in Erpe belandde de boom op een huis.
Koen Moreau Langs de Kleine Steenweg in Erpe belandde de boom op een huis.
De gehesen lading van een bouwkraan aan de Brakelsesteenweg in Ninove sloeg op hol door de wind.
Mozkito De gehesen lading van een bouwkraan aan de Brakelsesteenweg in Ninove sloeg op hol door de wind.