20 jaar cel voor moordpoging op ex-vriendin

OPENBAAR MINISTERIE HAD LICHTERE STRAF GEVORDERD VOOR ADEM A.

Adem A. kreeg van de rechtbank een zwaardere straf dan het Openbaar Ministerie voor hem had gevorderd.
Ronny De Coster Adem A. kreeg van de rechtbank een zwaardere straf dan het Openbaar Ministerie voor hem had gevorderd.
Met een immens gevoel van opluchting viel Christine D.C. haar zus in de armen toen de rechtbank van Oudenaarde haar ex-vriend Adem A. veroordeelde tot 20 jaar cel, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie had gevorderd. De man uit Aalst probeerde twee jaar geleden zijn ex-vriendin te doden met drie kogels, maar de vrouw overleefde. "Blij dat rechtvaardigheid is geschied", zei ze.

Op 23 oktober 2015 schoot Adem A. drie keer op Christine D.C., die op dat moment in haar auto zat. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag. De aanleiding van het conflict was volgens de rechtbank niet zozeer de breuk tussen het koppel, maar wel een financiële aangelegenheid.


Katrien Van Der Straeten, de advocate van de beklaagde, pleitte dat hij Christine D.C. enkel bang wou maken. Hij zou alleen op het voertuig gemikt hebben, maar dat houdt volgens de rechter geen steek: "De beklaagde vuurde meermaals, van dichtbij en gericht. Hij moet beseft hebben dat de schoten dodelijk konden zijn. Hij stond dicht genoeg om te zien dat het slachtoffer al geraakt was en toch vuurde hij nog een keer."


Ook de voorbedachtheid van de dader speelt mee in de strafuitspraak: "Nadat Christine de relatie beëindigde, uitte Adem op 18 oktober doodsbedreigingen aan haar adres in het bijzijn van verbalisanten.


Op 23 oktober heeft hij zich dan ook doelbewust van Aalst naar Geraardsbergen verplaatst. Tijdens de feiten had hij meermaals de mogelijkheid om van zijn plan af te zien, maar dat deed hij niet." Nu de strafmaat bepaald is, zal de rechtbank experten aanstellen om het bedrag van de schadevergoeding te berekenen.

Filip Van Ende, advocaat van het slachtoffer.
Ronny De Coster Filip Van Ende, advocaat van het slachtoffer.

Niet ten einde

Een duidelijk opgeluchte Christine viel na de uitspraak haar zus in de armen. "We zijn heel blij met de uitspraak", reageerde ze. "Christine is blij dat er rechtvaardigheid geschied is", vertelt haar advocaat Filip Van Hende. "Lichamelijk is ze redelijk goed hersteld, maar psychisch is de schade nog groot." Aangezien Adem A. een zwaardere straf krijgt dan gevorderd was, vreest Van Hende wel dat de zaak nog niet ten einde is: "De kans dat hij in beroep gaat, is groot. Hij heeft er niets mee te verliezen."


Katrien Van Der Straeten, de advocate van Adem A., vermoedt inderdaad een procedure in beroep.


"Mijn cliënt krijgt een bijzonder zware straf, meer dan het Openbaar Ministerie vroeg. Ik heb hem nog niet kunnen spreken, maar ik denk dat de kans groot is dat hij in beroep zal gaan."