"Ik laat me niet wegjagen door een beetje water"

ANNA HENAU (82) VERTOLKT MENING VAN VEEL OMWONENDEN NA OVERSTROMINGEN

Anna Henau in de zetel waar ze een half jaar geleden op hulp wachtte.
Foto Frank Eeckhout Anna Henau in de zetel waar ze een half jaar geleden op hulp wachtte.
Een felle regenbui doet heel wat bewoners van Onkerzele, Moerbeke en Viane nog steeds verschrikt naar het waterpeil in grachten en beken kijken. Ook Anna Henau (82) uit Moerbeke, die eind mei en begin juni met een bootje geëvacueerd werd. Aan verhuizen denkt ze niet. "Ik laat me niet wegjagen door een beetje water."

De schrik zit er nog steeds goed in bij de slachtoffers van de zware overstromingen in de lente van dit jaar. Op sommige plaatsen bleven de zandzakjes zelfs tot na de zomer liggen. In Onkerzele waren het vooral modderstromen die heel wat schade veroorzaakten bij de bewoners. In Moerbeke en Viane kwam het water op sommige plaatsen meer dan een meter hoog te staan.


Bewoners werden er afgesneden van de buitenwereld. De brandweer was dagen in de weer met het vullen en aanvoeren van zandzakjes en met het ontzetten van bewoners. Sommige slachtoffers werden zelfs per boot geëvacueerd. Voor de 82-jarige Anna Henau uit de Willem Van Moerbekestraat in Moerbeke, was dat zelfs twee keer het geval. "De eerste keer was preventief. Toen stond het water tot aan mijn voordeur. Nog geen week later was de brandweer hier terug, want toen stond het water zo'n 10 centimeter hoog in mijn woonkamer", vertelt de kranige vrouw.


Iedereen herinnert zich nog het beeld van Anna, die in haar zetel en met de voeten op een verhoog, zat te wachten tot de brandweer haar kwam redden. Door een raam in haar woning werd ze in het bootje geholpen en op het droge gebracht. "Ik kon toen terecht bij mijn dochter. 's Nachts poetsten mijn kinderen alles en de dag nadien was ik al terug thuis. De schade viel al met al nog goed mee en met de verzekering is alles al geregeld. In die 20 jaar dat ik hier woon, had ik nog nooit zoiets meegemaakt. Maar aan verhuizen denk ik niet. Zolang ik mijn plan kan trekken, laat ik mij niet wegjagen door een beetje water", zegt Anna.


Ook bewoners langs de Edingseweg in Viane kregen het zwaar te verduren. Bij Valère Delbaer (68) stond het water 70 centimeter hoog in zijn woning. Een vloedgolf sleurde ook zijn volledige houtstapel mee tot tegen de veranda. "Ik kreeg veel hulp van familie en vrienden, maar het was onmogelijk om het water weg te pompen. Wat langs de voordeur buitenstroomde, liep langs achter weer binnen. Er zat niets anders op dan bij mijn kinderen te slapen", herinnert Valère zich.


De zestiger stond versteld toen hij nadien de schade kwam opmeten. Werkelijk alles was naar de vaantjes. Alle meubelen en elektrische apparaten, zelfs de keuken moest worden uitgebroken. "Mijn wagen die naast de woning geparkeerd stond, gaf er na drie weken definitief de brui aan. Gelukkig zorgde mijn verzekeringsmakelaar ervoor dat alles snel geregeld was."


De man keerde half augustus terug naar zijn huurhuisje. "Ik heb nieuwe meubels en toestellen moeten kopen en er werd een nieuwe keuken geplaatst. De muren werden opnieuw gepleisterd, maar zelfs nu zie je nog hoe hoog het water hier heeft gestaan".


Op de vraag of de schrik er nog inzit, knikt kij bevestigend. "Als het hard begint te regenen, komen de beelden me weer voor de geest. Stilletjes zit ik dan te hopen dat de regenbui snel overgaat."

rv

Riolen en beken

Of een herhaling mogelijk is, hangt in grote mate af van de weersomstandigheden. "Tegen de weergoden kan je niet op. De zware overstromingen van 2010 in Overboelare waren het gevolg van de stijging van het waterpeil in de Dender", zegt Guido De Padt. "Dat was dit jaar niet het geval. De maatregelen die we toen troffen, hebben hun nut bewezen. Deze keer zorgde een zondvloed er voor dat de rioleringen, grachten en beken het water niet snel genoeg konden slikken. Daarom hebben we met Aquafin een regenwaterplan opgesteld voor Onkerzele, Moerbeke en Viane. Vanaf april moeten daar de eerste ingrepen uitgevoerd worden. Een bureau zal de inwoners van Geraardsbergen in de loop van 2017 advies aan huis geven over individuele beschermingsmaatregelen aan hun woning", somt Guido De Padt enkele concrete maatregelen op.


Het stadsbestuur wil ook de inwoners nauwer betrekken om de paraatheid te optimaliseren. "Een vijftiental vrijwilligers heeft zich kandidaat gesteld. Daarnaast hebben we met de landbouwers bekeken of akkers op een andere manier bewerkt kunnen worden. In de Koppenhollestraat hebben we al een strobalendam en houtkant aangelegd om modderstromen tegen te houden. Ten slotte proberen we eigenaars van grond in overstromingsgebied te overtuigen hun perceel in te ruilen voor een andere en hoger gelegen stuk grond", besluit De Padt.