"Fotocabine handig? Broodroof voor beroepsfotografen, ja"

AUTOMAAT ADMINISTRATIEF CENTRUM BEROERT DE GEMOEDEREN

In het AC kan je ook terecht in een fotocabine om zelf je foto te maken voor je rijbewijs, identiteitskaart of paspoort.
Frank Eeckhout In het AC kan je ook terecht in een fotocabine om zelf je foto te maken voor je rijbewijs, identiteitskaart of paspoort.
"Broodroof", reageert fotograaf Kristoffel Coppens kwaad op de plaatsing van een fotocabine voor pasfoto's in het Administratief Centrum. "Ik krijg minstens tien klanten per dag over de vloer die pasfoto's nodig hebben. Vandaag nog geen enkele. Maar ja, voor amper zes euro zou ik ook weten wat kiezen. Dit is werkelijk een slag in het gezicht van de hardwerkende zelfstandige."

Sinds dit jaar zijn de criteria waaraan de pasfoto voor een identiteitskaart (eID) of een Kids-ID moet voldoen, gewijzigd. De regels die nu al van toepassing waren voor de paspoorten, de zogenaamde ICAO regels, zijn voortaan ook van toepassing op de eID en de Kids-ID. Om daarop in te spelen, plaatste het stadsbestuur vorige week vrijdag een fotocabine in het Administratief Centrum. "Daar kunnen inwoners en mensen van buiten de stad tijdens de openingsuren terecht om zelf hun foto te maken voor hun rijbewijs, identiteitskaart of paspoort. De kostprijs is zes euro. Je kan betalen met bancontact of cash en je ontvangt een set van zes pasfoto's. De cabine geeft stap voor stap instructies en neemt meerdere foto's, zodat je kan kiezen welke uiteindelijk wordt afgedrukt. De cabine is bovendien toegankelijk voor rolstoelgebruikers", laat het stadsbestuur weten.

Kristoffel Coppens van Studio C&K.
Frank Eeckhout Kristoffel Coppens van Studio C&K.

Nekslag

"Ik viel haast van mijn stoel toen ik deze mededeling vrijdag in mijn mailbox kreeg. Dat ze zo'n cabine plaatsen, tot daar nog aan toe. Het aanbod in Geraardsbergen is immers niet echt groot. Wat ik wel een nekslag vind, is de prijs waarvoor dit gedaan wordt. Dat is tegen de kar rijden van beginnende kleine zelfstandigen, die het constant moeten opnemen tegen de grote spelers. Bij ons krijgen kleine kinderen een snoepje, we betalen het parkeerticket of treinticket van de klanten terug en geven onze klanten bij elke aankoop een kortingsbon van 30 euro mee om te gebruiken bij een volgende (grote) aankoop."

Eerlijke prijs

"En ja, wij vragen 12 euro voor zes pasfoto's", vervolgt Kristoffel, "maar dat is een eerlijke prijs, want bij ons kunnen de mensen ook na sluitingstijd nog komen als ze dat wensen. Het enige wat ze hier steunen, zijn cafés of winkels met koersfietsen. Misschien moet ik ook wel zo'n zaak beginnen."


Schepen van Lokale Economie Véronique Fontaine laat weten dat het om een besluit gaat van het schepencollege en verwijst ons door naar schepen Kristin Vangeyte. Zij noemt de plaatsing van de fotocabine een iniatief ten dienste van de inwoners. "Net zoals in heel wat andere steden", reageert Vangeyte. "Beide fotografen in ons centrum hebben dezelfde sluitingsdag. Waar moeten mensen dan naartoe als ze een pasfoto nodig hebben. Trouwens, niets weerhoudt onze inwoners om nog steeds bij een professionele fotograaf te gaan voor pasfoto's", besluit de schepen.