Zwijnaarde heeft haar klok terug

TIJDENS BEELDENSTORM GESTOLEN KERKKLOK KRIJGT KOPIE IN BRONS

Filip Van Laecke, Rudy Malfait, kunstenares Nadine De Meester, voorzitter van Porcaera Eric De Keyser en Ludo Steyaert bij de gietvorm van de klok.
Repro Masscho Filip Van Laecke, Rudy Malfait, kunstenares Nadine De Meester, voorzitter van Porcaera Eric De Keyser en Ludo Steyaert bij de gietvorm van de klok.
De gemeente Zwijnaarde heeft haar 450 jaar oude klok bijna terug, of toch een kopie ervan. Tijdens de Beeldenstorm in 1566 werd de kerkklok gestolen, maar met financiële hulp van de inwoners wordt ze nu volledig in brons nagemaakt. "We spaarden 3.500 euro bij elkaar voor dit unieke erfgoedproject", klinkt het bij Porcaera.

De socio-culturele vereniging Porcaera uit Zwijnaarde onderhandelde exact twee jaar lang met de dominee en de rijke erfgoedstichting van Salzgitter-Bleckenstedt, een gemeente in Duitsland, om hun kerkklok - destijds door beeldenstormers gestolen - terug te krijgen. Juridisch gezien heeft de Zwijnaardse vereniging echter geen recht meer op de originele klok, en ook de Duitsers leken niet geneigd het ding af te staan. Daarom wilde Porcaera een exacte kopie laten maken van de bronzen Zwijnaardse kerkklok. "Na enkele moeilijke onderhandelingen werd uiteindelijk toch een overeenkomst bereikt", zegt voorzitter van de vereniging, Eric De Keyser. "Met de financiële hulp van de bevolking konden we het project starten. We organiseerden enkele evenementen, spraken sponsors aan en mobiliseerden de inwoners van onze gemeente. We hadden immers 3.500 euro nodig om een siliconen gietvorm te laten maken. En die hebben we nu. Verdere financiële hulp werd ons beloofd door de provincie én de stad. De aanvragen hiervoor worden nog onderzocht."

Perfecte replica

Eind april vertrok een delegatie naar Bleckenstedt, een dorp van slechts 700 inwoners, om de werken te starten. Gemeenteraadslid Filip Van Laecke, vakman Rudy Malfait, kunstenares Nadine De Meester, voorzitter van Porcaera Eric De Keyser en secretaris Ludo Steyaert gingen mee. De gietvorm werd ter plaatse gegoten door Nadine De Meester. "De werken werden met alle precisie uitgevoerd en het resultaat is top. Met de mal (gietvorm, red) kan nu een perfecte replica van de kerkklok gemaakt worden. Als voorzitter kan ik opgelucht zeggen dat de eerste fase van ons uniek erfgoedproject tot een goed einde werd gebracht."


De organisatie kijkt nu naar betaalbare en duurzame materialen om de klok te maken. Wanneer het oude erfstuk helemaal klaar is, krijgt ze liefst nog dit jaar een ereplaats in Zwijnaarde en zal ze plechtig ingehuldigd worden. "Alleen jammer dat pastoor Alex Cloete dit niet meer zal meemaken. Hij keek er erg naar uit, maar overleed op 28 april dit jaar."

Nog steeds in gebruik

De klok van Zwijnaarde werd in 1574 in de Nederlanden gegoten in opdracht van Ghisleen 'Ghislenus' Temmerman, abt van de Gentse Sint-Pietersabdij waar Zwijnaarde toen deel van uitmaakte. Op het einde van de zestiende eeuw werd de klok uit de kerktoren geroofd tijdens de Beeldenstorm. In 1585 verkocht het protestants-calvinistisch bestuur van Gent de klok aan de Duitse hertog Julius von Braunschweig-Wolfenbüttel. Zijn opvolger schonk de klok op zijn beurt aan de evangelisch-lutherse kerkgemeenschap van Bleckenstedt. De Duitsers verborgen de klok tijdens de twee wereldoorlogen om ze te beschermen. Vandaag hangt ze nog steeds in de toren van de kerk van Bleckenstedt, en wordt ze ook nog gebruikt.