Zwerkbal in Gents stadspark

'GHENT GARGOYLES' VERTALEN HARRY POTTER-SPORT NAAR DE ECHTE WERELD

Een zwerkbalspeler gaat recht op doel af, met bezemsteel tussen de benen.
Foto WN Een zwerkbalspeler gaat recht op doel af, met bezemsteel tussen de benen.
Voetbal, basket of volleybal: zet een stap opzij, hier komt zwerkbal. De fictieve sport uit de hyperpopulaire Harry Potter-boeken is realiteit. In het buitenland wordt het al langer gespeeld, nu gaat ook België overstag. De Ghent Gargoyles is één van de zeven ploegen in ons land. Elke zaterdag hossen de spelers door het park, de bezemsteel stevig tussen de benen geklemd.

Het de Smet de Naeyerpark in het Gentse miljoenenkwartier op zaterdag. Een dozijn twintigers, meisjes en jongens dooreen, rent over het grasveld, met een bezemsteel tussen de benen geklemd. De bal wordt rondgegooid, er wordt getraind op potige tackles en frivole dribbels. Enkele spelers perfectioneren hun shot door de bal door een van de drie hoepels te werpen die als doel zijn opgesteld. Nog anderen dragen een ander kleur bal bij. Die moeten ze tegen een opponent werpen. Wordt die geraakt, dan is de fase voorbij en krijgt de andere ploeg de bal.


Het is een opmerkelijk zicht, de training van de Ghent Gargoyles, de Gentse zwerkbal- of 'quidditch'-ploeg. Die sport komt recht uit het universum van tovenaarsleerling Harry Potter. In de waanzinnig populaire boeken en films wordt ze gespeeld terwijl de deelnemers door de lucht klieven op een bezem. In het de Smet de Naeyerpark blijven ze letterlijk met de voeten op de grond. "Of we echt kunnen vliegen. En of we dan zo'n enorme Harry Potter-fans zijn. Die vragen komen altijd terug als je zegt dat je zwerkbal speelt", glimlacht Gorik Verbeken, speler en trainer van Ghent Gargoyles. Begin dit jaar richtte hij met drie vrienden de Gentse zwerkbalclub op. Die sport komt overgewaaid uit het buitenland en kende in Brussel een start in ons land. Intussen zijn er zeven teams in België die onder elkaar vriendenmatchen spelen. De Gargoyles zijn er één van.

Ook niet-Potter-fans

"Je kan quidditch moeilijk losmaken met de wereld van J.K. Rowling (de schrijfster van Harry Potter, red.), maar daar doen we het niet voor. In de ploeg zit een handvol Harry Potter-megafans. Het merendeel vindt het gewoon een heel leuke sport", zegt Verbeken. "In quidditch zijn er verschillende posities, elk met een eigen profiel. Een verleden in voetbal, rugby, handbal, basket of noem maar op: uit elke sport zijn er vaardigheden die je kan gebruiken in zwerkbal. Dat maakt het net zo leuk: zowat iedereen kan een plekje vinden in een zwerkbalteam. Nu willen we de sport verder uitbouwen in België. Ook internationaal wordt er gewerkt. Er zijn nu al wereldkampioenschappen, waar we met de Belgische nationale ploeg al meespeelden. Op termijn kan dit zelfs een Olympische sport worden."


Wie wil proeven van een mix van allerhande sporten en dat graag met een bezem tussen de benen doet: Ghent Gargoyles is steeds op zoek naar enthousiaste ploeggenoten.


Meer informatie op www.facebook.com/GhentGargoyles