Zuid voert strijd tegen prostitutie op

BEWONERS EISEN VIA RAAD VAN STATE VERPLAATSING HOERENBUURT

De omwonenden zijn de overlast in de rosse buurt aan de Zuid beu.
Foto Masscho De omwonenden zijn de overlast in de rosse buurt aan de Zuid beu.
De bewoners van de Zuidbuurt stappen naar de Raad van State: de hoerenbuurt moet weg. Het overleg met de burgemeester en de genomen maatregelen brengen geen zoden aan de dijk, vinden ze. De buurt nam Tomorrowland-advocate Griet Cnudde onder de arm.

"De buurt heeft een vzw opgericht omdat dat makkelijker is voor procedures bij de Raad van State, maar ook om de anonimiteit van de buurtbewoners te garanderen. De mensen hebben schrik", zegt advocate Griet Cnudde. Zij verdedigde eerder onder meer de buren van Tomorrowland en de Sinksenfoor. "We stappen naar de Raad van State tegen de politieverordeningen die de stad heeft opgesteld, ongetwijfeld met goede bedoelingen. Maar enerzijds is er de 'politieverordening rond uitbating van raamprostitutie', en die is gewoon illegaal. Anderzijds is er een reglement opgelegd aan de uitbaters waarbij bars aan bepaalde richtlijnen moeten voldoen qua grootte en hygiëne. Als die uitbaters nu hun panden verbouwen, krijgen ze die daar later nooit meer uit. Bovendien is er geen einddatum vooropgesteld voor de prostitutie-activiteiten rond de Zuid."

Kinderen

De ZuidbuurtGent vzw wil na de Raad van State ook verdere stappen zetten. De bewoners willen de raamprostitutie - en eigenlijk de gehele prostitutie-activiteit - weg uit hun woonbuurt. "Ze willen dat hun kinderen naar school kunnen zonder schaarsgeklede hoeren te zien. Ze willen af van de urine en het braaksel tegen hun muren, ze willen af van het carrousselrijden van de hoerenlopers, van de vechtpartijen, het lawaai en de gehele reputatie van de buurt."


In hun open brief eisen de bewoners inderdaad dat de hoeren - als eerste stap - achter gesloten deuren én ramen gaan werken." Heel concreet klinkt het: "Na 5 jaar praten en dialoog over de overlastproblemen in 't Zuid, is het tijd geworden voor de buurt om in een hogere versnelling te schakelen. Door Stad Gent - en vooral de politie - werd ingegrepen waar en wanneer het kon met controles en acute maatregelen. Maatregelen die veel geld en mankracht hebben gekost. Maatregelen die vandaag een maat voor niets blijken te zijn. Concrete veiligheidsmaatregelen die op de lange baan worden geschoven, want de camera's zijn er nog niet."

"Overleg opgeblazen"

Burgemeester Termont is 'not amused' met de nieuwe wending in het dossier. "Hiermee wordt het overleg tussen stad en buurt opgeblazen", stelt hij. "We werken aan een stappenplan, met de uiteindelijke bedoeling de hoerenbuurt te verhuizen uit het centrum. Ik geloof écht dat dat lukt, maar dat kan niet van vandaag op morgen." De prostituees zelf zijn naar goede gewoonte kort van stof. "Wij willen hier blijven", klinkt het in gebroken Frans of Engels. Want Vlaamse dames van plezier vind je al lang niet meer aan de Zuid.