Zonneslag

De Kijk van Kurt

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'
KOS/Miemiekehobbyfotografie Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'

Ik schrijf deze column over wat er zich in en om onze stad afspeelt elke week met veel plezier en ik laat er - ik hoop dat u het merkt - graag een vleug humor en een snuif kritiek in doorsijpelen. Wie kritiek uit, hoe goed bedoeld ook, wordt algauw voor oude zeur versleten en ik wil vermijden dat u me zo gaat zien. Daar heb ik mijn 3 kinderen voor.

Om een milder en beter beeld te krijgen op een onderwerp moet je, net zoals bij het maken van een foto, van tijd tot tijd een beetje afstand nemen. Ik heb de daad bij het woord gevoegd en nu zit ik deze tekst voor u te typen op een terras in India, in Mumbai meer bepaald. 

Ik vergelijk even: groot Mumbai heeft 27 miljoen inwoners, groot Gent 260.000. Mumbai telt 98.000 taxi’s, nog eens een veelvoud aan privé auto’s, tuktuks, fietsen en vrachtwagens, en massa’s voetgangers die zonder ook maar enige uiting van ongenoegen door elkaar heen zwermen. Dat alles speelt zich af in een verkeer zonder regels. Ik zou liegen, als een koe beslist om de straat over te steken, dan krijgt ze absolute voorrang. Zonder gemor. Verkeerslichten staan er even potsierlijk te wezen als kerstbomen in april, ooit met goede bedoelingen neergepoot, maar verder onnuttig en belachelijk. 

Gent heeft - ik ga u niet vervelen met nog meer cijfers - een pák minder al dan niet gemotoriseerd verkeer, maar we hebben wel ontelbare regeltjes, meer dan elders in het land. Knips, rood geverfde fietsstraten en meer van dat fraais leiden alles - hier ben ik met die vleug humor - in goede banen. Ongenoegen hebben we ook. Frustratie zelfs. Ik verkies geen van beide systemen boven het andere, maar zou iets in het midden niet iets zijn voor Gent? Met wat minder ‘mag niet’ en wat meer verdraagzaamheid? Het kan een beginnende zonneslag zijn, maar ik geloof van wel. Zullen we schepen Watteeuw eens op studiereis sturen?
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mark Châtel

    Ik plaatste het al op mijn FB pagina: haal de "MOET" eruit en hou de "MOED" erin. Alles verandert ooit eens, laten we hopen dat het snel betert want hoe de sfeer en verdraagzaamheid verziekt is, zo kan de Groene Gruwel onze Stad Gent niet verder blijven folteren...

  • Ronald De Clercq

    Een beetje minder "mag niet" is zeer zacht uitgedrukt, helaas zie "verboden dit verboden dat en verboden nog wat anders " het is eigenlijk bijna allemaal verboden. Dat is Gent, de verboden stad.