Zangstonde 'met enkele vrienden' lokt meer dan 1.000 Disneyfans

Meer dan 1.000 fans kwamen Disneyliedjes zingen.
Foto WN Meer dan 1.000 fans kwamen Disneyliedjes zingen.
Een uit de hand gelopen grap heeft zaterdagavond tot een ware volkstoeloop geleid onder de Stadshal. Gentenaar, muzikant en Disneyfan Ilja Van Braeckel (29) wilde er Disneyliedjes zingen aan de piano en nodigde via Facebook enkele vrienden uit. Er kwamen meer dan 1.000 mensen.

Met open mond stonden voorbijgangers te kijken naar wat zich zaterdagavond onder de Stadshal afspeelde. Meer dan 1.000 (hoodzakelijk volwassen) mensen stonden er uit volle borst Disneyliedjes te zingen, sommigen met Mickeyoortjes, anderen zelfs volledig verkleed. Ergens onzichtbaar in het midden van die massa: een piano, en daarrond een koor. Het leek een spontane bijeenkomst. "Maar we wisten wel van het evenement, en er is zelfs overleg geweest met de politie", zegt cultuurschepen Annelies Storms. "We zagen meer dan 16.000 geïnteresseerden op Facebook, en 2.245 mensen die hadden bevestigd om aanwezig te zijn. Dan ben je beter voorbereid." Er was geen opvallende politie-aanwezigheid, al passeerde er geregeld een combi op de achtergrond.

Ilja Van Braeckel (29) stond versteld van de opkomst.
Wannes Nimmegeers Ilja Van Braeckel (29) stond versteld van de opkomst.

Zaterdag nog een keer

Alles begon toen Ilja Van Braeckel het in zijn hoofd haalde enkele vrienden uit te nodigen om samen Disneyliedjes te zingen. Via Facebook nodigde hij 'enkele' vrienden uit. Maar die deelden het evenement, en toen waren plots 16.070 mensen geïnteresseerd, en kreeg Ilja een beetje stress. Hij vroeg mensen om per mail te bevestigen of ze écht zouden komen. Maar op de opkomst van zaterdag had hij toch niet gerekend. De fans zongen de longen uit hun lijf. En volgende zaterdag doen ze dat opnieuw. (VDS)