Wordt dit het nieuwe schepencollege?

Acht vertrouwde gezichten, vier nieuwkomers

Dit weekend hebben zowel Open Vld, Groen als sp.a het licht op groen gezet voor het nieuwe bestuur. CD&V beslist maandag. Dat betekent ook dat er stilaan zicht komt op wie welk schepenambt zal krijgen. Het nieuwe bestuur zal grotendeels hetzelfde blijven, met acht vertrouwde gezichten en vier nieuwkomers. Enkel bij Groen zijn er nog wat twijfelgevallen.

Burgemeester

Mathias De Clercq (Open VLD)

Schepen van Economie, Ondernemen, Handel, Sport en Haven

Sofie Bracke (Open Vld)

De nieuwe superschepen. Bracke werkte zich op als goedlachse schepen van Burgerzaken. Ze neemt zowat alle oude bevoegdheden van Mathias De Clercq over en krijgt er Sport bij. Handel is een nieuwe bevoegdheid, bedoeld om de middenstand te steunen.

Sofie Bracke (links) en Elke Decruynaere (rechts).
Wannes Nimmegeers Sofie Bracke (links) en Elke Decruynaere (rechts).

Schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning, Cultuur

Christophe Peeters (Open Vld)

Een wat bizarre combinatie van bevoegdheden. Peeters neemt bevoegdheden over die tevoren bij socialisten hoorden. Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning wil zeggen dat hij instaat voor de grote bouwprojecten. Aangezien heel wat van die grote projecten in de cultuursector gebeuren (Opera, designmuseum en ICC) lijken die bevoegdheden nog wel verenigbaar.

Christophe Peeters en kersvers burgemeester Mathias De Clercq.
BELGA Christophe Peeters en kersvers burgemeester Mathias De Clercq.

Voorzitter OCMW, Welzijn en Financiën

Rudy Coddens (sp.a)

Financiën is een zeer technische bevoegdheid. Daarom wordt gekozen voor Coddens als ervaren rot. Hij hield eerder de financiën van het OCMW onder controle en weet dus waar hij aan begint. Hij behoudt zijn oude bevoegdheden als OCMW-voorzitter en schepen van Welzijn. Bij sp.a moet er officieel nog gestemd worden, de namen lijken wel zo goed als vast te staan.

Rudy Coddens
Wannes Nimmegeers Rudy Coddens

Schepen van Feesten en Facility Management (eerste drie jaar)

Resul Tapmaz (sp.a)

Tapmaz is nog niet bevestigd, maar hij is een ervaren politicus en stemmenkanon, en dus onvermijdelijk. Hij wordt de eerste schepen van Feestelijkheden met Turkse roots. Hij zal tijdens de Gentse Feesten dus tien dagen lang Feestenburgemeester worden. Met Facility Management krijgt hij er ook het beheer van de stadsgebouwen bij. Na drie jaar ruimt hij plaats voor iemand van groen.

Resul Tapmaz
Wannes Nimmegeers Resul Tapmaz

Schepen van Openbaar Groen, Beleidsparticipatie, Co-creatie en Buurtwerk

Astrid De Bruycker (sp.a)

Zij moet het nieuwe gezicht van de socialisten worden. Daarom blijft zij wel zes jaar schepen. Met beleidsparticipatie heeft ze de taak om de Gentenaars meer inspraak te geven. Iets waarover al eens gemord werd de voorbije jaren.

Astrid De Bruycker en Filip Watteeuw
Gianni Barbieux Astrid De Bruycker en Filip Watteeuw

Schepen van Mobiliteit, Openbare Werken, Architectuur en Stedenbouw

Filip Watteeuw (Groen)

Na Sofie Bracke de tweede superschepen. Met Mobiliteit en Openbare Werken had Watteeuw al een zware portefeuille. Nu komt er ook de nieuwe bevoegdheid Architectuur bij én Stedenbouw.

Schepen van Onderwijs, Opvoeding, Jeugd en Outreachend werk

Elke Decruynaere (Groen)

Decruynaere behoudt haar bevoegdheden en krijgt er de nieuwe bevoegdheid Outreachend werk bij: de buurtwerkers zeg maar. Of Decruynaere haar termijn zal uitdoen, is niet duidelijk. De geruchten dat Decruynaere nationaal uitgespeeld zou worden, doen al een tijdje de ronde. In dat geval kan ze vervangen worden door Bram Van Braeckevelt.

Schepen van Milieu, Energie, Klimaat en Wonen

Tine Heyse (Groen)

Tine Heyse behoudt haar bevoegdheden en krijgt er Wonen bij. Een logische stap aangezien het duurzaam maken van woningen een belangrijke uitdaging is voor de stad.

 Tine Heyse?
Wannes Nimmegeers Tine Heyse?

Schepen Personeel en Toerisme / Schepen voor Feesten en Facility Management

Sara Mathieu, Bram Van Braeckevelt, Hafsa El-Bazioui

Hafsa El-Bazioui.
James Arthur Hafsa El-Bazioui.

Bij Groen moeten er nog kandidaturen gesteld worden. Hier wordt het een strijd tussen de groene gemeenteraadsleden Sara Mathieu en Bram Van Braeckevelt enerzijds en de nieuwkomer Hafsa El-Bazioui die een monsterscore haalde en de eerste schepen met een hoofddoek kan worden. Hoe deze posten precies verdeeld zullen worden, is nog niet duidelijk. Ten laatste volgende week kan dat gestemd zijn. Wie Feesten en Facility Management krijgt, moet nog drie jaar wachten aangezien het om een gedeeld mandaat gaat met Resul Tapmaz (sp.a).

Schepen van Burgerzaken en Protocol

Mieke van Hecke

Mieke Van Hecke
BELGA Mieke Van Hecke

Het lichtste takenpakket van allemaal. De kans lijkt reëel dat Mieke van Hecke de zes jaar niet uitdoet en plaats ruimt voor Stijn De Roo.

Zij verdwijnen uit het college: Martine De Regge, Sven Taeldeman, Annelies Storms en Daniel Termont (allen sp.a).
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • simoens filip

    Begin van de volledige ondergang van de handelszaken in Gent, handels huur wordt massaal opgezegd

  • Jan Van Gent

    Kort gezegd een super ploeg die de stad de dieperik verder in gaat duwen . Onbegrijpelijk dat ze Watteeuw terug op mobiliteit zetten gezien dit zo een struikelpunt is voor vele Gentenaars. Wat waren de doelstellingen van VLD aangaande wijziging circulatieplan ? …. We zullen eens zien wat er van in huis komt als je draait of keren burgemeester wil worden en daarvoor al uw beloftes links laat liggen.