Woordvoerder premier Michel schuldig bevonden in zaak van schriftvervalsing

Barend Leyts, woordvoerder van premier Charles Michel.
Photo News Barend Leyts, woordvoerder van premier Charles Michel.
Barend Leyts, woordvoerder van premier Charles Michel, is samen met zijn broer Maarten schuldig bevonden in het Gentse hof van beroep. Ze moesten zich verantwoorden voor meineed en valsheid in geschrifte. Ze zouden bij een erfeniskwestie kasbons achterovergedrukt hebben, maar ontkenden de feiten. Het hof oordeelde dat de broers schuldig zijn, maar ze krijgen verder geen straf opgelegd.

De rechtszaak vloeit voort uit een erfeniskwestie van ondertussen 13 jaar geleden. De dag na het overlijden van de moeder van de beklaagden stapte hun stiefvader in januari 2004 uit het leven. De broer van die stiefvader ontdekte bij het leegmaken van de woning in De Panne documenten die wezen op het bestaan van kasbons. Pas in 2010, een hele tijd na de regeling van de erfenis, kwam er een klacht van de burgerlijke partij. Bij het opmaken van de inventaris van de erfenis zouden de beklaagden de kasbons bewust verzwegen hebben. Het gerechtelijk onderzoek bracht aan het licht dat in juni 2004 in Luxemburg een effectenrekening werd geopend op naam van Barend Leyts en zijn broer Maarten.

78.000 euro

De beklaagden ontkenden echter met klem dat ze de rekening voor de kasbon van 78.000 euro openden. Door de eerste rechter werden ze veroordeeld tot twee maand cel met uitstel en een boete van 1.200 euro. Ook in beroep hielden ze vol dat ze van niks wisten. Maar in eerste instantie vroeg hun advocaat dat de strafvordering vervallen is wegens verjaring. Het openbaar ministerie was wel overtuigd van hun schuld. “Hun verklaringen kloppen niet, het houdt geen steek.” En ook de burgerlijke partij, de broer van hun stiefvader, was overtuigd. “Men moet zelfs niet naar Luxemburg gaan. Men kan zo’n rekening online openen vanuit Brugge, er is geen handtekening nodig.” Maarten Leyts nam het laatste woord in het hof. “Met de hand op het hart kan ik zeggen dat we hier niks mee te maken hebben.” Zijn broer Barend sloot zich daar bij aan. 

Het hof oordeelde dat de twee schuldig zijn aan beide feiten, maar wegens onder andere het tijdsverloop kregen de broers geen straf opgelegd. Ook de vergoeding die de burgerlijke partij vroeg is afgewezen. Volgens het hof  is er geen oorzakelijk verband tussen de vraag van de burgerlijke partij en de schade die geleden is.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Dit is "fakenews". Politiekers of hun woordvoerders zijn toch eerlijke mensen en die pikken niets. Foei hoe durft men zo iets zeggen!

 • Eline Lambotte

  Moesten dat 'gewone' mensen zijn hadden ze er zeker een fikse boete plus celstraf voor gekregen!

 • Denis Stock

  13 jaar wachten op een vonnis, nog veel werk aan de winkel.

 • Roy Cooks

  Om het met schoon vlaams te zeggen: ons gerecht is zo rot als een stront.

 • Denny Van Acker

  Zullen wel hun gelijk krijgen, ons kent ons