WoninGent krijgt voortaan deadline van 3 maanden

Ongeschikte sociale woningen midden november hersteld

In totaal waren 41 woningen ongeschikt verklaard maar wel bewoond
Wannes Nimmegeers In totaal waren 41 woningen ongeschikt verklaard maar wel bewoond

Huisvestingsmaatschappij WoninGent zal voortaan wat korter aan de leiband gehouden worden. De maatschappij belandde in het oog van de storm toen bleek dat ze schimmelwoningen verhuurde. Alle bewoners van de 41 ongeschikte woningen moeten midden november geholpen zijn. Voortaan krijgt WoninGent nog drie maanden om problemen aan te pakken, zo niet wordt een sociale woning automatisch onbewoonbaar verklaard.

Elke Sleurs (N-VA) vroeg in de gemeenteraad naar een update van het huisvestingsschandaal. Het was burgemeester Daniel Termont die het woord nam. “Er wordt gewerkt aan een dringend en allesomvattend plan”, zegt hij. “Woningen die ongeschikt verklaard zijn zullen met absolute prioriteit behandeld worden. Half november moet de lopende dossiers uitgevoerd worden.”

In totaal kreeg de stad 41 dossiers binnen over sociale huurders die in ongeschikte of onbewoonbare huizen woonden. Het gaat dus om een pak meer woningen dan de 7 in de Sint-Bernadettewijk. “Bij 4 van die 41 woningen is er nu al een conformiteitsattest afgeleverd. In 22 gevallen zijn er nog relatief kleine herstellingswerken nodig. Deze zullen snel en systematisch uitgevoerd worden zonder dat iemand moet verhuizen”, zegt Termont.

In 15 gevallen zijn de werken omvangrijker en kunnen de bewoners er niet in hun woning blijven. Zij krijgen een tijdelijk onderkomen in afwachting van de werken. Na de herstellingen kunnen ze terug naar hun woning.

Voor de 7 schimmelwoningen in de Sint-Bernadettestraat is er inmiddels een oplossing. De zes van de zeven gezinnen hebben een nieuwe woning aangeboden gekregen. Eén gezin kon nog niet gecontacteerd worden.

Opmerkelijk: WoninGent zal voortaan behoorlijk kort gehouden worden. “Er zijn nieuwe afspraken tussen WoninGent, de dienst toezicht en de dienst wonen”, zegt Termont. “Indien een woning kwalitatief niet voldoet kan de bewoner dat melden. Dan zal de dienst toezicht verzoeken de herstelling uit te voeren binnen een termijn van drie maanden. Indien er een bouwvergunning nodig is kan die termijn verlengd worden tot 1 jaar. Maar als die termijn overschreden is zonder herstelling wordt de woning automatisch onbewoonbaar of ongeschikt verklaard.”

De bewoners van krakkemikkige appartementen krijgen dus meer mogelijkheid om druk te zetten op WoninGent. Blijft de vraag hoe WoninGent dat allemaal zal bolwerken. Er is zeker geen overschot aan kwalitatieve leegstaande sociale woningen en er zijn grote verhuisbewegingen bezig. Bovendien zit WoninGent in een weinig rooskleurige financiële situatie.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • maurice snelders

    Termond zal het is in een paar weken oplossen se. Iets wat hij in jaaaaaren niet heeft klaargekregen