Woningen voor mensen met zorg in drie vervallen hoekpanden

De drie hoekpanden van The Lodge.
(c) denc!-studio De drie hoekpanden van The Lodge.
In de Brugse Poort krijgen drie verwaarloosde hoekpanden een nieuwe bestemming. “Eén pand is al klaar, met daarin 4 éénslaapkamerappartementen met een maandelijkse huurprijs van 500 euro”, zegt schepen van wonen Sven Taeldeman (sp.a). De andere hoeken zijn opbouw.

Het bouwblok Rooigemlaan – Boomstraat – Gaaipersstraat staat nog in orde, maar de drie hoekpanden van dat blok waren compleet vervallen. Die dateerden van 1928. “In 2014 heeft Sogent de drie hoekpanden verkocht aan een ontwikkelaar, Leiegoed, die de specifieke opdracht kreeg om er een project met maatschappelijke meerwaarde te realiseren”, zegt Taeldeman. “Dat werd ‘The Lodge’, waar 14 zorgunits komen. Concreet kunnen er licht zorgbehoevenden terecht, zoals bijvoorbeeld mensen met autisme. Ze kunnen zelfstandig wonen, maar met de nodige ondersteuning. Daar zal de thuisbegeleidingsdienst 'Hand in Hand vzw' voor zorgen. De bewoners krijgen een energiezuinige woning aan een huurprijs van 500 euro.”

Het eerste pand met 14 zorgunits.
(c) denc!-studio Het eerste pand met 14 zorgunits.

Het eerste bouwblok, met 4 eenslaapkamerappartementen, is klaar. Nog deze maand worden de eerste bewoners verwacht. Voor de twee andere bouwblokken liggen de vloerplaten er al, tegen eind volgend jaar zijn ook die afgewerkt. In totaal zullen er 14 zorgunits zijn. “Met dit project spelen we in op de grote nood aan zelfstandig wonen met zorg”, zegt Taeldeman.

Door de vervanging van de hoekpanden krijgt het hele bouwblok meteen een upgrade. Het uitzicht van een vervallen hoek tekent immers het hele straatbeeld. Architecten- en studiebureau denc!-studio tekende het ontwerp. Het baseerde zich sterk op de architectuur en het kleur- en materiaalgebruik van de oorspronkelijke gebouwen.