Weg

De Kijk van Kurt

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'
KOS/Miemiekehobbyfotografie Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'

Onder het Citadelpark wonen miljoenen mieren en we hebben een nieuwe burgemeester, dat is het zowat qua nieuws uit Gent deze week. Het lijkt erop dat het plaatselijke journaille kan genieten van een winterslaap, nu er niet meer moet gespeculeerd worden over wie welke postjes zal bezetten. En ondertussen verandert de stad constant verder. Toen ik las dat pannenkoekenhuis Gwenola de deuren sloot, kreeg de melancholie me te pakken. Ik heb er in mijn jonge jaren menig lief goedkoop – de volgorde van deze woorden is belangrijk – getrakteerd. De herinneringen blijven, de Gwenola is weg. Als kind ging ik met mijn opa, een begenadigd tekenaar, mee naar De Gouden Pluim op de Vrijdagmarkt. Weg. Met mijn moeder zag ik het hele oeuvre van Disney in de cinema’s Capitole en Century, tegenwoordig respectievelijk omgebouwd en weg. Daarna gingen we steevast een coupe eten in de Veneziana. Ook weg. Met mijn pa zag ik mijn eerste match van ons Gantoise, tegen Berchem Sport jawel, in het Ottenstadion… Weg.

Ik beweer niet dat het vroeger beter was hoor, daar heb ik de leeftijd nog niet voor. De Ghelamco Arena is comfortabeler en zelfs gezelliger dan den Ot, het Sint-Baafsplein is nu mooier dan vroeger met die parking en ja, ik vind zelfs de Stadshal iets hebben. Ik besef ook dat mijn kinderen bij mijn anekdotes over dancing 55 aan de Kuiperskaai (inderdaad, weg) denken dat daar toen nog dino’s rondliepen, net zoals ik Duitsers met punthelmen fantaseerde als decor bij de herinneringen van mijn ouders over cinema Majestic en thé dansants. Onze huizen van vertrouwen verdwijnen en er komen nieuwe voor in de plaats, dat maakt elke generatie mee. Ik sta er weinig bij stil, nu even wel. Waar een week zonder al te veel nieuws niet goed voor is. Of lag er nog iemand wakker van de vorming van dat nieuwe stadsbestuur?

Kurt Burgelman
KOS/Miemiekehobbyfotografie Kurt Burgelman2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronald De Clercq

    Helaas is er nog veel meer weg. Ik ben dan ook een beetje ouder dan Kurt. De Century , den Eldorado , de Select, cinema Leopold , Bortolo en cinema Savoy cinema Novy en Metro, balzalen Fritz en Brittania. En nog veel meer.....

  • Fabienne De Cloedt

    Mooie woorden Kurt... nostalgie en melancholie gaan vaak samen