Weer water aan Reep begin 2018

OPENLEGGING PAS NEGEN JAAR LATER DAN GEPLAND KLAAR

Tegen 2018 moeten de weg en het groen aan de Reep vervangen zijn door water.
Wannes Nimmegeers Tegen 2018 moeten de weg en het groen aan de Reep vervangen zijn door water.
"Begin 2018 stroomt er opnieuw water aan de Reep. Na de zomer starten de werken om de straat open te leggen." Dat is negen jaar later dan gepland. "Pas nu hebben we alle technische euvels onder controle", klinkt het bij Waterwegen en Zeekanaal (W&Z)

Het goede nieuws voor Gent blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) aan Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer. Het idee om de Reep weer open te leggen en de Nederschelde en de Leie weer te laten samenvloeien, dateert al van de jaren 90. Tegen 2009 zou de Reep écht open liggen, klonk het ooit. Maar nu, begin 2016, is er nog geen meter grond verlegd. Sinds 2012 is wel al de Scaldissluis naast de Oude Beestenmarkt klaar. Die was nodig om het niveauverschil tussen beide waterlopen te overbruggen, met een schuif-af voor kayaks.


"Het openleggen van de Reep is meer dan gewoon graafmachines aan het werk zetten", zegt Claudia Van Vooren van W&Z. "Er waren veel technische moeilijkheden en onduidelijkheden. Zo hadden we er geen idee van wat de staat was van de kaaimuren toen de Reep werd gedempt (in de jaren 60, red.), laat staan hoe ze er nu aan toe zijn. Omdat die onder de grond zitten, vereiste dat studiewerk, want er bestaan nauwelijks plannen van de situatie onder de grond. Er zijn heel wat proefboringen gebeurd. Nu zijn we er uit hoe we het technisch aanpakken, want de kaaimuren moeten gestabiliseerd worden. We hebben daar weinig ruimte voor. De bedoeling is om na deze zomer te starten met de graafwerken. Eind 2017, ten laatste begin 2018 vloeit er weer water door de Reep."


Nog voor de Gentse Feesten moeten alle nutswerken worden uitgevoerd. Er worden heel wat leidingen verplaatst. "Het project zal bijna 3,5 miljoen euro kosten", zegt minister Weyts. "Farys (het waterbedrijf, red.) betaalt de rioleringskosten van 695.000 euro. De stad Gent zorgt voor de aanpassing van de wegen, wat 513.000 euro kost. W&Z draait op voor de grote werken, iets meer dan 2 miljoen euro. Dan betaalt elke partner nog een derde van de overige kosten, 126.660 euro."

De Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt ligt er al vier jaar ongebruikt bij.
Wannes Nimmegeers De Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt ligt er al vier jaar ongebruikt bij.

Zelf spitten

Bij de stad Gent zijn ze meer dan gelukkig met de nieuwe - hopelijk definitieve - timing. "Wij zijn al lang vragende partij", zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van openbare werken. Ongetwijfeld zijn ook heel wat Gentenaars blij dat er schot in de zaak komt. In januari 2014 werd via Facebook een actie georganiseerd om de Reep zélf open te leggen. Een dertigtal Gentenaars kwam - ludiek - graven. Sindsdien is er geen spade meer de grond in gegaan.