Wat als... je zelf even flitspaal kon zijn?

GENTS MILIEUFRONT LEENT SPEEDGUN UIT OM HARDRIJDERS TE CONTROLEREN

Steven Geirnaert van het Gents Milieufront geeft een demonstratie met een speedgun.
Foto Wannes Nimmegeers Steven Geirnaert van het Gents Milieufront geeft een demonstratie met een speedgun.
Voortaan kan iedere Gentenaar zelf nagaan hoe snel er gereden wordt in zijn straat. Het Gents Milieufront heeft een speedgun aangekocht en wil die uitlenen aan iedereen die wil weten hoe snel er gereden wordt. "De bedoeling is om correcte cijfers te verkrijgen en die te gebruiken bij gesprekken met de stad. Zelfs politie spelen is niet de bedoeling", klinkt het.

Het Gents Milieufront (GMF) hield gisteren een eerste test met de speedgun die ze aankochten. Tussen 7.50 en 8.30 uur werden 309 voertuigen gecontroleerd. Daarvan hield 64 procent zich aan de voorgeschreven snelheid van 30 kilometer per uur. Nog eens 21 procent reed trager dan 35 kilometer per uur. De overige 15 procent had een snelheid tussen 35 en 50 kilometer per uur.


"Het is een plek waar bij vrij verkeer wel hoge snelheden gehaald kunnen worden, maar de gemeten waarden vallen nog mee, al heeft dat dus veel met het tijdstip te maken. Woensdagochtend was het heel druk in de Papegaaistraat en dus haalde men minder hoge snelheden. Maar 64 procent die zich aan de snelheidslimiet houdt, is op zich een goed resultaat. Al zijn er dus ook nog heel wat bestuurders die zich niet aan de zone 30 hielden", aldus Steven Geirnaert van het GMF.

Fan van zone 30

In Gent is heel het gebied binnen de stadsring zone 30 geworden. "We zijn een grote fan van de zone 30", zegt Steven Geirnaert. "Die heeft op de veiligheid in de stad een veel grotere impact gehad dan het circulatieplan. Bij 30 kilometer per uur is er veel minder gevaar om een ernstig ongeval te veroorzaken dan bij pakweg 50 kilometer per uur."

Dialoog met stad

Al blijven er straten waar de bewoners het gevoel hebben dat er veel sneller gereden wordt. Wie in zo'n straat woont, kan voortaan ook zelf metingen doen.


"We krijgen wel signalen dat er straten zijn waar er te snel wordt gereden. De speedgun is een heel eenvoudig middel om dat te meten: gewoon naar een auto richten en aflezen hoe snel hij rijdt. Het is niet de bedoeling om er zelf politieagent mee te gaan spelen. Dat zou een zeer slecht idee zijn", aldus Steven Geirnaert. Het Gents Milieufront bekijkt samen met de lener de uiteindelijk resultaten. "Met statistiek kan men alles bewijzen. Daarom bekijken we samen de meetresultaten. Het is niet omdat er één automobilist 90 kilometer per uur rijdt, dat de zone 30 niet werkt. Met de resulaten kunnen de bewoners in dialoog gaan met stad en de politie om meer echte politiecontroles te vragen."


Wie de de speedgun gratis wil uitlenen, kan dat door een mailtje te sturen naar Info@gentsmilieufront.be