Waarom de socialisten toch bang moeten zijn (en CD&V misschien ook)

Gent heeft nu twee kandidaat-burgemeesters: Filip Watteeuw voor Groen en Mathias De Clercq voor Open Vld
Belga Gent heeft nu twee kandidaat-burgemeesters: Filip Watteeuw voor Groen en Mathias De Clercq voor Open Vld
Met vier in bed? Niemand gelooft dat er in Gent effectief een monstercoalitie van vier partijen zal komen. Dat maakt consequent en doelgericht besturen immers onmogelijk. Dat Open Vld en Groen deel zullen uitmaken van het nieuwe bestuur, dat staat vast. Maar wie valt dan toch nog uit de boot?

Wie de cijfers objectief bekijkt, ziet hoe de Gentenaar heeft gestemd. Voor de Open Vld en voor Mathias. Voor Groen en voor Filip Watteeuw. Ook voor N-VA en PVDA. Maar vooral: tegen sp.a. “Het is de stijl van de socialisten waar de Gentenaars mee afgerekend hebben”, klinkt het bij de winnende partijen. “De roep is duidelijk: socialisten buiten. Het is de arrogantie van de macht, en het gekonkel waar de mensen niks meer mee te maken willen hebben.”

Watteeuw van Groen en Coddens van sp.a gisteren nog zij aan zij, maar blijft dat zo?
Gianni Barbieux Watteeuw van Groen en Coddens van sp.a gisteren nog zij aan zij, maar blijft dat zo?

En net dat is ook de breuklijn binnen het kartel. Hoewel hun ambities en programma gelijk lopen, gruwelt ook Groen van de stijl van sp.a. De uithaal van Termont naar de pers gisteren ‘die een cursus Nederlands moet volgen’, is daar het perfecte voorbeeld van. De schandalen van Optima en Publilec hebben Groen meermaals op het punt doen staan het kartel op te blazen, maar ze durfden niet, omdat ze hun eigen kracht niet kenden. Groen moet nu nog wennen aan hun nieuwe rol, vervellen tot een echte, zelfstandige bestuurspartij. En dan afscheid nemen van sp.a. Want ook CD&V hamert op die stijl van sp.a. En dat het in Gent tijd is voor een nieuwe politieke cultuur. Dat kan volgens CD&V niet met de socialisten aan boord. Exit sp.a dus?

Blijft Mathias zijn nieuwe CD&V-liefde trouw, of kiest hij toch voor de oude, paarse liefde?
Gianni Barbieux Blijft Mathias zijn nieuwe CD&V-liefde trouw, of kiest hij toch voor de oude, paarse liefde?

Toch mag ook CD&V niet zegezeker zijn. Ja, ook in Oostende hebben de liberalen zich met de christendemocraten verbonden. Maar in Gent heeft paars al een lopende relatie van 30 jaar. Mathias De Clercq zag Daniël Termont als zijn politieke vader. Bij de verkiezingen in 2012 heeft Termont eigenhandig de liberalen aan boord gehouden, hoewel ze eigenlijk overbodig waren. Bestaat erkentelijkheid in de politiek? Kan Open Vld het maken om hun ‘redder’ van weleer nu zelf de afgrond in te duwen? Of kiezen ze toch opnieuw voor het vertrouwde paars-groen, met andere verhoudingen dan? In dat geval is het toch: exit CD&V.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland De Smedt

  Watteeuw is net zoals de sossen NIET goed voor Gent. Hij gaat er een economisch bloedbad van maken.

 • Francis Sles

  Waarom gaan ze er van uit dat Groen in Gent niet is afgestraft en de sossen wel? Als ze 12% minder stemmen hebben dan schiet er van de sossen niets meer over, dus ik heb het vermoeden dat er meer stemmen van Groen zijn verdwenen.

 • Noël Persijn

  Ik kan niet begrijpen dat die vrouw van in de 70 daar staat te lachen met die score, maar ja dat postje hé. De democratie telt voor u blijkbaar niet .

 • Benny Vandervelde

  Waarom er geen cordon sanitair is rond Pvda? Logisch toch, we leven in België waarvan er 2 gewesten Franstalig zijn. En wat stemmen ze daar? Achterpoortje openlaten voor het moment dat de PS van zijn troon gestoten zou worden, zo hebben ze steeds die andere rooien om aan de macht te blijven. Het zal de komende 10jaar zeker niet veranderen.

 • Erik Neyt

  Als inwoner van Gent kan ik zeggen dat Watteeuw al de middelen inzet in Stad-Gent,en zijn circulatieplan.Alle randgemeenten van Gent moeten zeer zwaar inleveren om zijn plannen in de Stad te kunnen realiseren.VLD moet dat duidelijk ook gezien hebben want die zijn gekomen met leuke plannen voor de Gentse rand,daarmee is er nu ook een tweestrijd onstaan,ik kan mij dan ook niet voorstellen dat de Gentse Regio tussen Oostakker en Zelzate bijv. Watteeuw kiezers heeft.