Vroegere drukkerij Vooruit is nu hostel

GENTENAARS KUNNEN REIZIGERS TIPS GEVEN OVER HUN STAD

De balie van hostel Backstay, dat in de Sint-Pietersnieuwstraat ligt.
WN De balie van hostel Backstay, dat in de Sint-Pietersnieuwstraat ligt.
Wat ooit drukkerij Vooruit was en daarna cultuurcentrum Backstage, is vandaag een hostel. Upgrade Estate toverde het - grotendeels beschermde - gebouw om tot een opmerkelijke plek vol verwijzingen naar het verleden.

De Backstage hield in 2009 op te bestaan. Upgrade Estate van Koenraad Belsack en Nele Van Damme kocht het gebouw op. Na heel veel plannen en overleggen met monumentenzorg en brandweer werd de renovatie aangevat. "We hebben er ongeveer een jaar aan gewerkt", zegt Koenraad Belsack. "En we zijn trots op het resultaat. We hebben een hostel met 108 bedden én een bar voor de Gentenaars, waar ze reizigers kunnen ontmoeten en tips geven over hun eigen stad.


Het gebouw behield heel veel van zijn eigenheid. De lokettenzaal bijvoorbeeld bleef intact. Alleen worden de loketten niet meer als dusdanig gebruikt. De balie heeft een open karakter, en achter de loketten zijn tafeltjes gezet waar je iets kan drinken. De dubbele deur met glasramen geeft toegang tot het slaapgedeelte. Boven kregen alle kamers krantennamen. Ook de toren - een bouwkundig tierlantijntje dat nooit echt een functie had en vooral door duiven bewoond was - wordt nu gebruikt. Het is een 'schrijfruimte' geworden, die iedereen gratis kan afhuren om er rustig te werken. Veel meer dan 2 stoelen en een computer staan er niet, maar er is wel een prachtig uitzicht.

Uitbaatster Ellen Vanasten samen met Nele Van Damme en Koenraad Belsack van Upgrade Estate voor het hostel.
WN Uitbaatster Ellen Vanasten samen met Nele Van Damme en Koenraad Belsack van Upgrade Estate voor het hostel.

Mini-cinema

Ook beneden zijn er heel wat pareltjes te ontdekken. Zo werd in de kelder een mini-cinema gebouwd, met 12 stoelen. "Leuk om hier films te tonen, maar ook om de gasten te ontvangen en info over Gent te geven", zegt Belsack. "Er is ook een leefruimte voor de gasten, waar een piano en gitaren ter beschikking staan, en een bib waar je een boek mag meenemen als je er een ander in de plaats legt. De bar is voor iedereen toegankelijk, net als het terras." De toog van de bar is bekleed met houten letters uit een vroegere drukkerij, en eigenlijk zijn overal wel verwijzingen naar het drukkersverleden van het gebouw te vinden.


Het hostel heeft kamers van 2 tot zelfs een kamer voor 15 personen. De bedden zijn een eigen ontwerp, en werden een soort boxen, zodat er toch wat privacy is. Sanitair is gemeenschappelijk. Erg leuk: het hostel heeft een eigen ondergrondse parking. Het goedkoopste bed krijg je al voor 20,5 euro, inclusief ontbijt en citytaks. Ellen Vanasten baat het hostel uit.


Achteraan, los van het hostel, wordt nog gebouwd. Daar zet Upgrade Estate nog 104 studentenkamers, die tegen oktober klaar zijn. Volgend academiejaar zal Upgrade Estate liefst 1.000 studenten huisvesten, waarvan het grootste deel in Gent.


Info: www.backstayhostels.com en op Facebook onder Backstay Hostel.