Vriendin agent neemt schuld op zich

OPMERKELIJKE WENDING IN PROCES ROND RACISTISCHE FACEBOOKPOSTS

Agent Hans V. en zijn vriendin Nadine F. in de rechtbank.
Foto SVDA Agent Hans V. en zijn vriendin Nadine F. in de rechtbank.
"Straf mij, maar niet mijn man." De vriendin van de Gentse agent die gisteren terechtstond voor het posten van racistische berichten op Facebook, zegt dat haar geliefde er niks mee te maken heeft. "Bovendien kan je die berichten vergelijken met het werk van Charlie Hebdo: ludiek bedoeld." De zaak is uitgesteld tot december.

Al anderhalf jaar hebben agent Hans V. (54) uit Gent en Nadine F. (56) uit Diksmuide een LAT-relatie, maar toch hadden ze samen één Facebookaccount. "Ik wilde hem op mijn profiel om zo andere mannen duidelijk te maken dat ik bezet was", vertelde de vrouw gisteren. Samen met de politieman zat ze in de Gentse rechtbank. De man wordt ervan beticht racistische Facebookposts te hebben gepubliceerd zoals 'Zoek de verschillen. Die apen kan je nog iets aanleren. Die zwarten uit de jungle niet'. Het parket tilt zwaar aan de feiten en er hangt de agent een celstraf van een jaar effectief boven het hoofd.


Dat de politieman gestraft zou worden voor de Facebookposts, daar kan zijn vriendin niet mee leven. "De berichten zijn niet van Hans, maar wel van mij. Hij kent niet eens het paswoord. Ze moeten hem niet straffen, maar mij." Volgens de agent zelf hoeft helemaal niemand gestraft te worden. "In deze zaak is van een mug een olifant gemaakt. Als er iemand geen racist is, ben ik het wel. Ik heb nog een relatie gehad met een Keniaanse, sponsor een adoptiekindje in Afrika, mijn kapper is een Turk en wij gaan op reis naar moslimlanden, dinsdag vertrekken we naar Turkije."


Volgens vriendin Nadine is het duidelijk waarom haar vriend toch voor de rechtbank werd gedaagd. "Als mijn patner geen politieman was geweest, dan was deze zaak nooit voorgekomen. Wat ik heb gepost was niet bedoeld om iemand te provoceren. Je kan het vergelijken met Charlie Hebdo (het Franse satirische tijdschrift waarvan de redactie in Parijs het doelwit was van een dodelijke aanslag, red.). Gewoon ludieke, grappige berichten. Bovendien hebben we de beelden gewoon van het internet geplukt. Dan moeten ze 'het internet' ook maar straffen", stelde de vrouw. Volgens Hans wordt zo zwaar aan de zaak getild omdat hij een voorbeeldfunctie heeft.


Advocaat Steven Henderickx - die optrad voor de agent - vindt ook dat het dossier uit proportie is getrokken. "Mijn cliënt heeft een enorm gevoel voor humor. Op het profiel staan ook andere grappige berichten. Een racist is hij zeker niet, integendeel. Ik ben vooral blij dat de zaak uitgesteld is omdat de rechter ook vindt dat er meer onderzoeksdaden moeten gebeuren, onder meer naar de rol van de vriendin die pas vorige week werd verhoord. Men heeft het dossier via snelrecht meteen voor de rechtbank willen brengen, maar in dit soort zaken is haast en spoed zelden goed", zei de advocaat na afloop.


Op 10 december wordt de zaak verdergezet. Ondertussen mag de agent sinds eind augustus geen buitendienst doen, ook voor zijn eigen veiligheid. "Hopelijk is de zaak snel gepasseerd zodat ik weer de straat op kan", stelde hij gisteren. De Gentse politie stelt intussen duidelijk dat racisme niet getolereerd wordt. "We hadden al een opleiding lopen over hoe om te gaan met diversiteit. We hebben er dus permanent aandacht voor", zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez. "Voorlopig blijft de man werken op de binnendienst. Pas na afloop van het proces kan dat herbekeken worden." Het Facebookaccount werd gewist.