Vinvis Leo weg uit kathedraal

Acht procent meer bezoekers dankzij skelet

Vinvis Leo hangt niet meer in de kathedraal.
Foto's James Arthur Vinvis Leo hangt niet meer in de kathedraal.
Het skelet van vinvis Leo heeft een jaar lang in de koorgang van de kathedraal gehangen, maar maandag is Leo verhuisd naar de gebouwen van de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke.

De installatie ‘Whale Spotting’ maakte deel uit van de tentoonstelling ‘Out of the Box’, georganiseerd door het Universiteitsmuseum. Aanleiding was de 200ste verjaardag van de UGent. Die tentoonstelling was eigenlijk al lang voorbij, maar omdat Leo al snel een publiekslieveling werd, mocht hij nog de hele lente en zomer in de kathedraal blijven. Met succes, want het bezoekersaantal van de kathedraal steeg met liefst 8%. Gentse stadsgidsen maakten met plezier een omweg langs de opmerkelijke gast in de kathedraal.

Leo kwam de haven binnen op de bulbsteven van een vrachtschip
Wannes Nimmegeers Leo kwam de haven binnen op de bulbsteven van een vrachtschip

De UGent zal nu uitzoeken wat de invloed van een jaar in de kathedraal was op de staat van het skelet. Zo moet blijken of extra behandeling nodig is om hem op heel lange termijn te conserveren. Leo werd voorzichtig omlaag gehaald in de kathedraal, in stukken naar buiten gebracht en met een vrachtwagen naar Merelbeke getransporteerd.

Het kostte redelijk wat moeite om de vinvis aan land te hijsen.
Wannes Nimmegeers Het kostte redelijk wat moeite om de vinvis aan land te hijsen.

Leo kwam op 9 november 2015 de Gentse haven binnen op de bulbsteven van een vrachtschip. Een walvis in Gent, dat was nooit eerder vertoond. Het beest werd vermoedelijk aangevaren in de Golf van Biskaje of aan de ingang van het Westelijk Kanaal. Er kwam heel wat kunst- en vliegwerk aan te pas om de walvis aan wal te heisen. Het bleek uiteindelijk te gaan om mannelijke – onvolgroeide – baleinwalvis of gewone vinvis van 9 meter lang. Hij werd ter plaatse in stukken gesneden en ontleed, en dan naar Merelbeke gebracht waar het skelet volledig werd schoongemaakt. Elke aangespoelde walvis krijgt een naam, meestal die van de patroonheilige van die dag. En dat was dus Leo.

Leo werd de publiekslieveling in de kathedraal.
James Arthur Leo werd de publiekslieveling in de kathedraal.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Robert Boxtaele

    Ik hoop dat hij uiteindelijk terechtkomt waar hij feitelijk thuishoort, en dat is in het Schoolmuseum op het Sint-Pietersplein.