Vijver Citadelpark blijft lekken

HOGE HERSTELLINGSKOSTEN HEBBEN EUVEL NIET KUNNEN VERHELPEN

De waterplas, de thuishaven voor heel wat watervogels, loopt weer helemaal leeg.
WN De waterplas, de thuishaven voor heel wat watervogels, loopt weer helemaal leeg.
De grote vijver van het Citadelpark blijft een zorgenkind voor het Gentse stadsbestuur. De historische vijver werd in 2013 nog helemaal opgelapt, maar bleef water verliezen. Vandaag staat de vijver opnieuw halfleeg. "Eind maart beslissen we of er een nieuwe folie gelegd wordt", klinkt het.

De grote vijver van het Citadelpark, langs de Emile Clauslaan, is een bekend zicht in Gent en ligt er al van 1885. Iedereen die er passeert, kan met eigen ogen waarnemen dat de vijver de thuishaven is van een massa watervogels. Al een aantal jaren wist het Gentse stadsbestuur echter dat de waterplas zo lek was als een zeef. Zo moest er continu grondwater worden opgepompt om het waterpeil voldoende hoog te kunnen houden. In 2013 werd daarom beslist de vijver grondig aan te pakken, als voorloper van de aanpak van het volledige Citadelpark.

WN

Kleilaag

De vijver werd bijgevolg helemaal leeggelaten en er werden tonnen modder uit verwijderd. "Vervolgens is er gewerkt met een kleilaag", klinkt het op het kabinet van schepen Tom Balthazar. Dat moest van de dienst Onroerend Erfgoed, omdat de vijver oorspronkelijk ook zo werd gemaakt. We hebben moeten zoeken naar een firma die zoiets vandaag de dag nog doet, want eigenlijk wordt er al lang niet meer op die manier gewerkt." Uiteindelijk werd ook nog een waterdichte folie bevestigd, en kreeg de vijver twee grote plantenzones met vooral waterlelies en een circulatiepomp die moest zorgen voor een beter waterkwaliteit. In het najaar van 2013 was alles klaar. Investeringskost: 273.000 euro.

Nieuwe folie of niet?

Al snel bleek echter dat de vijver opnieuw water verloor. Een eerste lek kon uiteindelijk nog worden gedicht, maar nog steeds verdween er water uit de vijver. "In augustus is dan beslist om een nieuwe waterdichte folie in de vijver aan te brengen. Maar net toen men dat ging doen, bleek het waterpeil stabiel te blijven. Het is toen wel veel gaan regenen, maar het kon ook dat de kleilaag zich 'gezet' had en alsnog zijn werk zou doen. We hebben dus even afgewacht. Want als we niet moeten investeren in een nieuwe folie, doen we dat uiteraard liever niet. 130.000 euro is immers niet weinig." Maar de vijver blijft dus nog altijd lekken. "Eind maart hakken we de knoop definitief door. Dan beslissen we of er alsnog een waterdichte folie in de vijver wordt geplaatst of niet."