VIDEO. Solidariteit op de Brusselsesteenweg: nu ook crowdfunding en koekenverkoop voor getroffen bewoner

Karen (links), de zus van Filip, is met een koekenverkoop gestart om haar broer te steunen.
Jeroen Desmecht Karen (links), de zus van Filip, is met een koekenverkoop gestart om haar broer te steunen.
Vrienden en familie van Filip Chiau (35), één van de slachtoffers van de brand op de Brusselsesteenweg, steken de handen uit de mouwen. Zo is zus Karen (33) gestart met de verkoop van pakketten lotuskoeken. Twee jeugdvrienden ontwierpen dan weer een website waarmee je met een paar klikken geld kan doneren. “Dat doet echt iets met een mens. Het zijn dat soort initiatieven die je erdoor trekken”, zegt Filip.

Door de brand op zondag 25 november raakten 4 woningen op de Brusselsesteenweg onbewoonbaar. Vorige week startte een vriendin van de zwaarst getroffen familie al een inzamelactie. “We lazen over de actie, en wilden ook voor Filip iets doen”, zegt zijn zus Karen. “We konden niet zomaar langs de zijlijn toekijken.”

“Rond 11 uur die zondag zag ik de vlammen bij de buren ontstaan. Ik ben meteen naar buiten gelopen. Er stonden drie voorbijgangers te bonken op de deur van mijn buurvrouw”, weet Filip. “Ze was compleet in shock. Ik heb dan gevraagd of er nog mensen in het huis aanwezig waren.”

De slaapkamer op de tweede verdieping is compleet vernield.
Jeroen Desmecht De slaapkamer op de tweede verdieping is compleet vernield.

Filip wist de hond van de buurvrouw nog uit het huis te redden. Daarna heeft hij van op zijn dak het vuur proberen blussen. Tevergeefs, want ook het huis van Filip liep zware schade op en is nu onbewoonbaar. “De tweede verdieping, waar onder andere onze slaapkamer was, is vernield door de brand. Ook op de eerste verdieping zijn bijna alle spullen onbruikbaar door de rook- en waterschade.”

Filip probeerde vanop het dak de brand nog te blussen.
Jeroen Desmecht Filip probeerde vanop het dak de brand nog te blussen.

Karen Chiau, de zus van Filip, is ondertussen gestart met een koekenverkoop om haar broer te steunen. “Wie wil helpen, kan twintig koeken kopen voor acht euro”, zegt Karen. “Op die manier vraag je de mensen niet zomaar om geld: ze hebben er dan toch iets voor in de plaats. Momenteel proberen we de boodschap via verschillende Facebookgroepen te verspreiden. Als er dan nog pakketten overblijven, ga ik van deur tot deur.”

Met behulp van een koekenverkoop wil Karen haar broer helpen.
Facebook Met behulp van een koekenverkoop wil Karen haar broer helpen.

Twee jeugdvrienden van Filip hebben dan weer een website ontworpen waarmee je met behulp van een QR-code rechtstreeks geld kan doneren. “Dat was echt hartverwarmend om te horen”, aldus Filip. “Al die initiatieven zorgen er voor dat ik blijf doorgaan. De eerste 48 uur waren een hel. Ondertussen ben ik weer volop bezig met alles te regelen.”

Het huis van Filip is onbewoonbaar door de brand.
Jeroen Desmecht Het huis van Filip is onbewoonbaar door de brand.

De eerste nacht na de brand werd Filip opgevangen bij zijn oudste zus. Nu verblijft hij samen met zijn vriendin in een OCMW-noodwoning aan de Sterre. Samen zijn ze op zoek naar een woning in de buurt buurt van zijn huis op de Brusselsesteenweg. “We waren ook welkom bij familie, maar ze wonen allemaal te ver van Gent. Mijn vriendin doctoreert aan de Universiteit Gent. Voor haar is het nu een pak verder naar haar campus. Ook voor mij zou het praktischer zijn om dicht bij de Brusselsesteenweg te wonen. Dan verlies ik niet te veel tijd als ik in mijn huis wil werken.”

Wie koekjes wil bestellen ten voordele van Filip, kan een mail sturen naar karenchiau@hotmail.com. Doneren via de website van de vrienden kan hier

De slaapkamer op de tweede verdieping is compleet vernield.
Jeroen Desmecht De slaapkamer op de tweede verdieping is compleet vernield.
Het huis van Filip is onbewoonbaar door de brand.
Jeroen Desmecht Het huis van Filip is onbewoonbaar door de brand.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.