Verwijt kost neuzenverkoper 1.000 euro

CARLS CUBERDONS 'CHEMISCHE BROL' NOEMEN, BREEKT SONNY ZUUR OP

Neuzenverkoper Sonny (rechts) zou de cuberdons van Carl (links) 'chemische brol' genoemd hebben en 'geen echte Gentse neuzen'. Daarvoor kreeg hij een proces-verbaal.
Foto WN Neuzenverkoper Sonny (rechts) zou de cuberdons van Carl (links) 'chemische brol' genoemd hebben en 'geen echte Gentse neuzen'. Daarvoor kreeg hij een proces-verbaal.
De neuzenoorlog heeft nu ook een staartje gekregen in de rechtbank. Neuzenverkoper Sonny Breine kreeg er een dwangsom van 1.000 euro opgelegd voor elke keer de man kwaad spreekt over de neuzen van zijn concurrent Carl Demeestere. "Ze willen koste wat het kost mijn kraam weg krijgen", verdedigt Sonny zich.

Vechten doen de neuzenverkopers al lang niet meer. Maar dat wil nog niet zeggen dat alles bijgelegd is. Verre van zelfs. Bakkerij Himschoot en confiserie Geldhof, beiden gevestigd op de Groentenmarkt, trokken met een aantal processen-verbaal naar de Kamer van Koophandel. Ze wilden neuzenverkoper Sonny Breine laten veroordelen voor oneerlijke handelspraktijken. De politie had namelijk vastgesteld dat Sonny de koopwaar van zijn concurrent Carl Demeestere had omschreven als 'chemische brol'. Bovendien was er een proces-verbaal waarin een verkoopster verklaarde dat ze opdracht had gekregen om klanten van Carl te achtervolgen en duidelijk te maken dat ze geen 'echte Gentse neuzen' hadden gekocht.

Carl Demeestere en Sonny Breine in betere tijden.
Faye Pynaert Carl Demeestere en Sonny Breine in betere tijden.

"Ik doe niets meer"

De klagers kregen uiteindelijk gelijk. De rechtbank legde Sonny Breine een dwangsom op van 1.000 euro voor iedere keer hij kwaad spreekt over de cuberdons van zijn concurrent en iedere keer hij diens klanten benadert. Sonny zegt dat hij gezocht wordt. "Mijn concurrenten willen mijn kraam hier koste wat het kost weg. Op die manier hopen ze de Groentenmarkt volledig voor zich te hebben. Nochtans was ik de eerste die hier een neuzenkraam had. Carl werkte aanvankelijk voor mij maar heeft zijn kraam nadien naast het mijne geplaatst. Ik geef toe dat ik niet altijd juist heb gereageerd, maar de situatie is intussen sterk veranderd. Ik doe nu niets meer dat niet mag en ik blijf steeds rond mijn kraam hangen. Als ik mensen de cuberdons laat proeven, zorg ik er zelfs voor dat ik me altijd op een armafstand van mijn kraam bevind. Zo kan niemand mij iets verwijten. Natuurlijk, ik kan niet ontkennen dat er spanningen zijn tussen ons beiden. Dat kan ook niet anders wanneer twee gelijkaardige kramen zo dicht bij elkaar staan. Maar het is niet al kommer en kwel. Gisteren heb ik de tram nog tegengehouden om Carl de straat te laten oversteken."

Samenwerken

Concurrent Carl ziet echter geen beterschap. "Eigenlijk is er helemaal niets veranderd ten opzichte van een jaar geleden. Sonny blijft maar klanten benaderen en blijft maar kwaad spreken over onze neuzen. Als we dat vonnis zouden laten uitvoeren door hier een gerechtsdeurwaarder te zetten... Dan verdienden we 20.000 euro per dag. Eigenlijk zouden we met ons twee moeten samenwerken maar dat lukt gewoon blijbaar niet." Het is niet duidelijk of Sonny Breine beroep zal aantekenen tegen het vonnis van de Kamer van Koophandel.