Vermaard ijssalon krijgt tweede leven als lunchzaak Boon

Sara bij een gerenoveerde muurschildering.
Foto Nimmegeers Sara bij een gerenoveerde muurschildering.
Het pand van het legendarische ijssalon Veneziana aan de Geldmunt krijgt vanaf 1 september een nieuwe bestemming. Sara Van Damme (39) verruilde haar job als onderwijzeres om er haar lunchbar Boon te openen. "We willen later ook concerten en exposities organiseren", zegt Van Damme.

De naam doet bij heel wat Gentenaarseen belletje rinkelen. Het ijssalon Veneziana van de Italiaanse familie Zangrando nabij het Gravensteen stond decennialang bekend voor de lekkerste ijsjes van de stad. Ook auteur Stefan Hertmans verwijst in zijn bejubelde boek 'Oorlog en Terpentijn' naar de vermaarde zaak.


Na de sluiting van het salon tien jaar geleden volgde een doortocht van het VTM-programma Mijn Restaurant, een après-skibar en tot vorige week cocktailbar The Mix, maar Sara Van Damme (39) wil met haar lunchzaak Boon de grandeur van Veneziana laten herleven.


Van Damme stond 18 jaar in het onderwijs als leerkracht in basisschool De Kleurenplaneet in Deinze.


"Maar bij het naderen van mijn veertigste verjaardag voelde ik dat het tijd was voor iets nieuw", doet Van Damme haar verhaal. Samen met haar man, die zaakvoerder is van architectenbureau Kras, liet ze haar oog vallen op het pand van de voormalige Veneziana, dat te koop stond.

Herinneringen

"Bij de start van de renovatie vonden we al muurschilderingen terug en oude menukaarten. We willen dit historisch pand een nieuwe schwung geven", zegt Van Damme. "Vele Gentenaars hebben mooie herinneringen aan deze locatie. Mijn moeder vertelde me bijvoorbeeld hoe ze hier een 'coupe maison' kwam eten. Een ijsje met vijftien bollen waarvoor ze als kind moest rechtstaan om aan de hoogste bol te kunnen met haar lepel", lacht Van Damme.


De voormalige leerkracht bouwde de afgelopen maanden al de succesvolle cateringzaak Boon uit. Die bouwt ze aan de Geldmunt straks uit tot een volwaardige lunchzaak. "Ik verzorgde in het verleden al de catering voor de kunstgalerij van mijn schoonbroer. Boon is een verwijzing naar het hoofdingrediënt van de vegetarische spreads die ik maak." Ook het architectenbureau van haar man neemt zijn intrek in het gebouw.


Van Damme en haar partner hebben ook in de toekomst nog grote plannen met het voormalige pand van de Veneziana. "Er is een binnenplaats die we bij mooi weer willen uitspelen als terras en in het verleden vonden hier ook concerten van de Gentse Jazzclub plaats. Met de ruimte die beschikbaar is, willen we hier ook concerten en exposities organiseren. Het mag hier zeker een culturele trekpleister worden", aldus Van Damme. "Ook het keramiekatelier Caro-K, dat onze kommetjes levert, zal hier zijn intrek nemen."


Lunchzaak Boon opent op 1 september de deuren. Die dag viert Van Damme haar veertigste verjaardag.