Verklap aan de stad uw 'luwteplek'

BEVRAGING VOOR EEN NOG LEEFBAARDERE STAD

Geert Peymen, Tine Heyse en Dirk Sturtewagen op hun favoriete 'luwteplek' aan het Prinsenhof.
Foto Wannes Nimmegeers Geert Peymen, Tine Heyse en Dirk Sturtewagen op hun favoriete 'luwteplek' aan het Prinsenhof.
De stad Gent is op zoek naar 'luwteplekken', plaatsen waar de Gentenaren tot rust komen. De stad wil die plekken koesteren, en er misschien zelfs meer creëren. "Want luweteplekken hebben een gunstige invloed op de omwonenden", vertelt schepen Tine Heyse.

Elke stad kampt met het dilemma leefbaarheid versus levendigheid. Meestal stopt het beleid dan bij het zoeken naar manieren om de (geluids)overlast te beperken, zonder de levendigheid te beknotten. Maar Gent wil nu ook omgekeerd te werk gaan, en dat blijkt uniek te zijn.


"We willen graag te weten komen waar onze Gentenaars tot rust komen, wat voor hen 'luwteplekken' zijn", zegt milieuschepen Tine Heyse. "Het hoeft daar niet perse 'stil' te zijn, het hoeft ook niet perse natuur te zijn. Ikzelf vind bijvoorbeeld het Prinsenhof op zondag een bijzondere luwteplek. Je bent daar midden in de stad en toch is het daar rustig. Dat is belangrijk, en daarom hebben we als stadsbestuur alvast beslist om daar geen grote terrassen toe te laten. Om de rust te bewaren."


"Steeds meer studies suggereren dat stedelijke luwteplekken een gunstige invloed hebben op het welzijn van de omwonenden.

Behouden of versterken

Luwteplekken kunnen een noodzakelijk tegengewicht bieden voor de geluidshinder die eigen is aan een verstedelijkt gebied. Met onze bevraging willen we de basis leggen voor een nog leefbaardere stad."


Heyse zegt dat nog niet echt duidelijk is wat ze gaan doen met alle info die binnen komt. "We gaan alvast niet al die plekken oplijsten en bekend maken, zodat plots iedereen daarheen trekt. Want dan is het geen luwteplek meer natuurlijk. Dat is dus een beetje dubbel. We willen wél zorgen dat die rustige plekjes behouden en zelfs versterkt worden."


Concreet wil de stad weten: "welke rustige, openbare plekken laten u toe om even uit de dagelijkse drukte te stappen? Waarom vindt u het er zo speciaal of fijn? Zijn er materialen, geluiden of contrasten die opvallen? En vindt u Gent rustig, of eerder druk en lawaaierig?"


De hele bevraging loopt in samenwerking met het architectenduo Peymen- Jellema, die al twee jaar onderzoek doen naar stilte, rust en verstilling in de stad, met Gent als studiegebied.


De campagne is ook geïnspireerd op de sociaal-culturele beweging Waerbeke, die al jaren het thema stilte, rust en ruimte in Vlaanderen maatschappelijk aan de orde stelt.


De online bevraging over luwteplekken loopt tot 29 oktober, de Dag van de Stilte. Alle Gentenaars, maar ook studenten of mensen die hier werken, mogen meedoen.