Veiligheid vs privacy: wat weegt door?

In de uitgangsbuurt van de Overpoort hangen camera's, maar blijkt de aanwezigheid van politie ook erg belangrijk.
Wannes Nimmegeers In de uitgangsbuurt van de Overpoort hangen camera's, maar blijkt de aanwezigheid van politie ook erg belangrijk.
Het Gentse stadsbestuur heeft zich altijd verzet tegen camera's op de openbare weg, omwille van de privacy. Alleen in de 'probleembuurten' Overpoortstraat en de het prostitutiekwartier aan de Zuid hangen vaste camera's. Wel heeft de stad een volledig cameraschild om automobilisten te bekeuren die door de 'knips' rijden. Moeten die camera's ook gebruikt worden voor veiligheid?

"Ja, we kiezen ervoor om camera's gericht in te zetten in zones met een aanhoudende overlastproblematiek, zoals bijvoorbeeld de Zuidbuurt en de Overpoortstraat", zegt Mathias De Clercq (Open Vld). "De bestaande en bijkomende ANPR-camera's voor nummerplaatherkenning worden mee ingeschakeld voor misdaadbestrijding. Voor grootschalige evenementen en publieke manifestaties werken we met plug-in-camera's voor crowd control via het glasvezelnetwerk. Voor ons is het belangrijk dat slachtoffers optimaal op hun rechten beroep kunnen doen. Rudy Coddens van kartel sp.a-Groen: "We blijven inzetten op veiligheid, en gericht camera's gebruiken is daarbij maar één van de vele middelen. We zetten camera's in op specifieke plekken of momenten, maar we wensen geen schild van camera's rond de stad."


N-VA is het daar niet mee eens. "Wij willen wél een cameraschild aan de invalswegen", aldus Anneleen Van Bossuyt. "In andere steden boekt men hiermee al jaren goede resultaten: ze schrikken criminelen af en helpen daders te vatten. Ook op hotspots voor overlast, sluikstorten en criminaliteit moeten al dan niet tijdelijke camera's komen."


Een gematigde reactie bij CD&V. "Een verhoogde inzet van camera's is in sommige gevallen zeker zinvol en zelfs noodzakelijk", klinkt het bij Mieke Van Hecke. "Zo kunnen de ANPR-camera's worden gebruikt om geseinde voertuigen op te sporen. Ook bij grote manifestaties of betogingen zijn camera's noodzakelijk. We willen ook het aantal camera's vergroten dat kan worden ingezet om sluikstorters te bestraffen. Uiteraard doen we dat steeds met respect voor de persoonlijke levenssfeer. Elk gebruik van camera's betekent immers ook een beperking van de privacy. Vandaar dat wij geen voorstander zijn van een permanent 'cameraschild', maar wel van een doelgerichte en in de tijd beperkte inzet van camera's."


"Wij zijn tegen camera's", zegt Tom De Meester (PVDA). "Omdat dat niets oplost. Camera's zijn een illusie van een oplossing. Kijk naar de Overpoortstraat, daar hangen camera's, en wat is er veranderd? Wij pleiten voor het investeren in mensen, in meer buurtpolitie, in stewards voor de Overpoortstraat, in meer volk bij Ivago. Want overal gefilmd worden, wat blijft er dan nog over van privacy? Dat het netwerk van ANPR-camera's, dat nummerplaten screent, dan weer gebruikt wordt in de strijd tegen de misdaad, daar zijn we niet tegen."


"Vlaams Belang is al jarenlang vragende partij voor meer camera's", klinkt het bij Johan Deckmyn. "Maar het stadsbestuur weigerde steeds om in te gaan op onze vragen om bijvoorbeeld aan de Overpoort meer camera's te plaatsen. Het verstand komt blijkbaar met de jaren. Maar camera's mogen niet enkel dienen om enkel verkeersovertredingen te registreren. Wij willen ze ook inzetten voor het bestrijden van criminaliteit en sluikstorten." (VDS)

In Gent wordt momenteel nog zuinig omgesprongen met camera's, al is het de bedoeling om ANPR-camera's, die nummerplaten registreren, ook in te zetten om de criminaliteit te bestrijden.
Wannes Nimmegeers In Gent wordt momenteel nog zuinig omgesprongen met camera's, al is het de bedoeling om ANPR-camera's, die nummerplaten registreren, ook in te zetten om de criminaliteit te bestrijden.