Veel rook bij brand in UZ Gent: 9 arbeiders lichtgewond, geen patiënten geëvacueerd

Isolatiemateriaal vat vuur bij werken met slijpmachine

Er kwam veel rook vrij bij de brand in het UZ-gebouw.
Amber Degoe Er kwam veel rook vrij bij de brand in het UZ-gebouw.
Negen arbeiders zijn dinsdag lichtgewond geraakt bij een brand op de UZ-site in Gent. In een leegstaand pand op het terrein brak brand uit tijdens werken. Patiënten waren nooit in gevaar. Intussen mochten de arbeiders ook al naar huis.

De brand ontstond in het gebouw aan de ingang van de Corneel Heymanslaan, het blok A. Dat staat momenteel leeg en wordt ontmanteld. 

Op de benedenverdieping waren arbeiders met slijpmachines in de weer. Enkele vonken en splinters kwamen terecht op isolatiemateriaal, dat vuur vatte. De brand veroorzaakte een grote rookontwikkeling. De rook werd door het ventilatiesysteem opgezogen. Het verluchtingssysteem wakkerde de brand zelf ook nog aan. Omwonenden moesten een tijdje ramen en deuren gesloten houden omdat er gevreesd werd voor asbestdeeltjes in de lucht. De zwarte rook werd ook door de ventilatieschachten naar buiten geblazen, wat het tafereel spectaculair deed ogen.

Negen lichtgewonden

De arbeiders konden het gebouw tijdig verlaten, maar een negental onder hen raakte lichtgewond door de rook die ze inademden. Ze worden gemonitord op de spoeddienst van het UZ, ironisch genoeg een paar honderd meter verder. Woensdag zouden ze alweer naar huis kunnen.

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle en had vooral de handen vol om de rook het gebouw uit te krijgen. De rook bleek na testen niet giftig. Er is ook geen asbest verbrand. De volledige omgeving werd gescand, maar geen enkel ander gebouw werd ontruimd. De perimeter van de brandweer is ondertussen ook opgeheven. De ondergrondse gang die enkele gebouwen van het UZ verbindt, is wel nog onbegaanbaar door de rook. Ook daar doet de brandweer het nodige.

Het gebouw in kwestie staat al een tijd leeg en wordt  op termijn volledig ontmanteld. Het was nooit een blok waarin patiënten opgevangen werden - er waren vooral laboratoria van de UGent in terug te vinden. Wat in de plaats van het gebouw komt, is nog niet geweten.

Beperkte brand in het UZ Gent.
Sam ooghe Beperkte brand in het UZ Gent.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.