UGent-professor: "Wie naast E17-viaduct woont, leeft minder lang"

Volgens dokter Dirk Avonts - professor aan de UGent - heeft leven naast het E17-viaduct van Gentbrugge nefaste gevolgen voor de gezondheid. "Een exacte studie moet nog gebeuren, maar daar leven kost levensjaren en hoge bloeddruk. Angst en depressies komen vaker voor door het lawaai", zegt hij.

"Dat viaduct is één grote vergissing. Er rijdt vandaag tien maal meer verkeer over dan ooit gepland in de jaren 60 en 70", zegt Avonts. "Ik merkte bij veel omwonenden dat ze de gezondheidsrisico's proberen te negeren. Raam dicht, een slaappil. Maar de risico's mogen niet onderschat worden. In omgevingen met 40 decibel aan achtergrondlawaai nemen hoge bloeddruk, angst en depressies toe. Gisteren heb ik om 23 uur 's avonds maar liefst 60 decibel gemeten in Gentbrugge."


"In Antwerpen is destijds berekend dat fijn stof en lawaai in de omgeving van de ring het leven verkorten met 2,3 jaar. De situatie in Gentbrugge is gelijkaardig", stelt Avonts. "Op korte termijn is er maar één optie : de snelheid op het viaduct moet verlaagd worden van 90 naar 70km/u. De plaatsing van geluidsschermen zal niet helpen. Zeker op een viaduct zorgt dat er voor dat het fijn stof en het lawaai nog verder verspreid worden, ook naar wijken die er vandaag geen last van hebben." (EDG)