Twee flikken riskeren cel voor ‘kogelregen’ op Einde Were: “Een wonder dat iedereen hier levend en wel zit”

Wagen doorzeefd met twaalf kogels, maar parket vraagt vrijspraak

De doorzeefde auto na de schietpartij.
Yves Masscho De doorzeefde auto na de schietpartij.
“Dat hier niemand zwaargewond geraakt of dood is: dat is een wonder.” Twee Gentse flikken riskeren voor de correctionele rechtbank celstraffen, omdat ze in 2015 twaalf kogels afvuurden op een wagen die volgens hen bijzonder snel in hun richting reed.

Op 17 november 2015 hadden drie agenten gezien hoe de inzittenden van een wagen zich verdacht gedroegen op Einde Were. Daarom wilden ze overgaan tot een controle. Maar de verdachte wagen reed volgens hen plots met gierende banden af op de bewuste politiecombi. Twee inspecteurs openden prompt het vuur, waardoor onder meer de voorruit en het bestuurdersraam sneuvelde. Eén kogel belandde zelfs in de hoofdsteun van de passagierszetel. Een derde aanwezige politieman moest springen voor zijn leven om niet opgeschept te worden door de wagen. Even later werden de inzittenden opgepakt. In totaal werden twaalf kogels afgevuurd.

Slagen en verwondingen

De bestuurder en één passagier van het verdachte voertuig werden aangehouden en doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ook de politiemannen moeten zich voor de strafrechter verantwoorden, voor opzettelijke slagen en verwondingen. Het parket had nochtans een buitenvervolgingstelling gevraagd, maar de raadkamer ging daar niet op in. De inspecteurs riskeren een celstraf voor slagen en verwondingen.

De politie reconstrueert de schietpartij op Einde Were in Gent. Hier zie je hoe een agent probeert te schieten op de vluchtende auto.
JVK De politie reconstrueert de schietpartij op Einde Were in Gent. Hier zie je hoe een agent probeert te schieten op de vluchtende auto.

De advocaten van de inzittenden zijn verbolgen door die kwalificatie. “Stel nu dat één van die jongens verlamd was geweest of zwaargewond: zou iémand dan denken aan slagen en verwondingen?”, vroeg meester Gillis deze voormiddag aan de rechtbank. “Neen. Dat is poging doodslag. Er zijn twaalf kogels afgevuurd, die auto is doorzeefd. Een van de kogels ging door de hoofdsteun van een zetel. De inzittenden konden die kogels als het ware voelen zoeven. Dat is geschift. Het was een kogelregen. Dat iedereen hier gezond en wel zit, is een wonder.” Ook meester Van Heesvelde stelt dat de inspecteurs moesten vuren om het voertuig uit te schakelen, maar dat ze dwars door de wagen op de inzittenden schoten. “Is het dan zo moeilijk om naar de banden te mikken - zeker als de wagen al voorbijrijdt?”, vroeg meester Van Hende zich af. Volgens de advocaten van de inzittenden is er daarnaast nergens bewezen dat ze te snel reden, of agressief in de richting van de inspecteurs.

Voor het eerst kwam op de rechtszaak ook een belangrijke politievergadering ter sprake. Op de bewuste dag in 2015 was er een briefing bij de Gentse flikken naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Op dat moment waren de broers Abdeslam nog voortvluchtig en de politie werd gevraagd om goed uit te kijken. Het terreurniveau werd opgekrikt van twee naar drie. Dat speelde volgens de burgerlijke partijen mee in het gedrag van de inspecteurs.

Zelfverdediging

Ook aan de kant van de politie sprak men woensdag, tijdens de zitting, van geluk. Een van de inspecteurs, het oudste lid van de interventiedienst van de Gentse politie, verklaarde dat hij moest springen voor zijn leven. “Iemand die mijn ervaring niet heeft, wordt opgeschept", zegt hij.

De twee flikken die vuurden, blijven erbij dat de wagen met hoge snelheid op hun afreed toen ze duidelijk maakten dat er een politiecontrole zou plaatsvinden. “De situatie was levensbedreigend", klinkt het bij meester Francet van de verdediging. “Zelfs na twee schoten, reed de bestuurder door. Die wagen viel niet te stoppen.”

De situatie was levensbedreigend voor de inspecteurs

Advocaat Danny Francet

De inspecteurs worden bijgestaan door het parket. “Volgens mij kunnen de inspecteurs zich beroepen op de wettelijke zelfverdediging", sprak de procureur, die denkt dat het rijgedrag van de bestuurder door de flikken kon beschouwd worden als een reëel gevaar voor hun leven. “Ik sta er absoluut niet voor te pleiten dat politiemannen zomaar naar wapens grijpen. Maar laten we er vandaag ook niet voor zorgen dat ze het in geen enkele situatie nog mogen doen. De inspecteurs vuurden om de wagen tot stilstand te brengen.” De procureur en de verdediging verwijzen ook naar de uitzonderlijke omstandigheden van terreurdreiging, en vragen de vrijspraak. Voor de bestuurder van de wagen wil de openbaar aanklager achttien maanden cel.

Drie rechters zullen zich nu buigen over het dossier en een vonnis vellen op 12 december. Tegen die beslissing is wel nog hoger beroep mogelijk.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van Heeschvelde

  Indien we allemaal voor rechter gaan spelen zonder kennis van zaken (zoals de meesten die hier te lezen zijn), wordt België een beetje (veel) far-west. Laat dus het oordeel en de interpretatie aan mensen die er kaas van gegeten hebben. En weet dat politieagenten hier niet de cowboys van de regio moeten worden.

 • Katherine Baker

  Het bevel negeren van een politieagent: wat is dat dan .... ?

 • Ronald Steels

  alstublieft mogen deze agenten nog wel hun leven verdedigen ze worden zo al genoeg geviseerd en ontmoedigt. Hoe wil je dat ze hun taken nog deftig kunnen uitvoeren als ze altijd met de vinger worden gewezen. ze zouden meer moeten gesteund worden als ze hun job uitvoeren. Ze zijn er voor ons en onze veiligheid maar dit wil niet zeggen dat ze zich zo maar moeten laten doen er is al genoeg agressie tegen hen

 • Johan Vanbekbergen

  Aan meester Van Hende. Ten eerste: Ja het is moeilijk om naar de banden te schieten van een rijdend voertuig. Ten tweede: Met een handvuurwapen is het onmogelijk deze stuk te schieten gezien de patronen.

 • Wouter Van de Walle

  En weer worden slachtoffers behandeld als daders en omgekeerd, degoutant