Twee concrete voorstellen voor nieuw stadsbestuur

Groene burgemeester met 5 blauwe schepenen, of blauwe burgemeester met 7 kartel-schepenen

Watteeuw en De Clercq moeten knopen doorhakken.
Photo News Watteeuw en De Clercq moeten knopen doorhakken.
De Gentse kopstukken hebben deze voormiddag opnieuw rond de tafel gezeten. Filip Watteeuw van Groen kwam met twee concrete voorstellen bij Mathias De Clercq van Open Vld. Een blauwe burgemeester met drie blauwe, vijf groene en twee rode schepenen. Of een groene burgemeester met drie groene schepenen, vijf blauwe en twee rode schepenen. Het tegenvoorstel van Open Vld luidt: een blauwe burgemeester, twee blauwe en één CD&V-schepen en 7 kartelschepenen.

Het heeft een week geduurd, de oorverdovende stilte op het stadhuis. Maandagochtend kwam Filip Watteeuw dan op de proppen met zijn formatteursnota. Zijn voorstellen zijn zeer concreet. 

Hij vertrok daarbij van het principe dat Groen en Open Vld even sterk zijn. Beide partijen krijgen vier schepenen. Wie de sjerp claimt, betaalt dat in een schepenmandaat aan de andere. Met andere woorden: als Mathias De Clercq burgemeester wil worden, krijgt hij twee schepenen. Open Vld behoudt de huidige bevoegdheden, zoals Haven, Economie, Financiën en Werk. Groen krijgt dan vijf schepenen, sp.a twee. Ook de voorzitter van de gemeenteraad wordt in dat voorstel een socialist. De groenen behouden dan weer Onderwijs en Mobiliteit. CD&V krijgt niks. “Maar als Open Vld een schepenambt wil afgeven aan CD&V, is dat haar zaak. Alleen moet het kartel daar niet voor betalen.”

In het tweede voorstel van Watteeuw neemt hijzelf de burgemeesterssjerp, met nog twee groene schepenen. De liberalen krijgen in dat geval vijf schepenen. De socialisten zouden nog steeds twee schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad krijgen. CD&V krijgt opnieuw niks. 

Open Vld heeft de voorstellen bekeken en meteen een tegenvoorstel geformuleerd. Dat is gebaseerd op het eerste voorstel van Watteeuw, waarbij de sjerp in het blauwe kamp belandt. De zeven kartelschepenen en de voorzitter van de gemeenteraad voor het kartel vinden ze oké, hoe die dan verdeeld worden tussen groen en blauw maakt de liberalen niet veel uit. Maar ze vragen één extra schepen, voor CD&V. 

Maar het kartel zou alleen akkoord gaan met Mieke Van Hecke als schepen als ze de lichtste bevoegdheid krijgt, namelijk Burgerlijke Stand. 

De komende dagen moet duidelijk worden hoe de bevoegdheden verder worden verdeeld en of alle partijen zich daarin kunnen vinden. Het is zeker niet ondenkbaar dat we deze week – eindelijk – witte rook zullen zien, vermoedelijk met Mathias De Clercq als burgemeester. Op die manier haalt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haar beoogde doel voor de verkiezingen: de sjerp in vier centrumsteden. Vincent Van Quickenborne wordt burgemeester in Kortrijk, Bart Somers in Mechelen, Bart Tommelein in Oostende en Mathias De Clercq in Gent. 

Er is wel bijzonder veel wrevel bij het kartel over de manier waarop Open Vld communiceert. “De pers zit bijna aan de onderhandelingstafel. Dat kan toch niet?” 

De protagonisten in Gent. Eén van beiden grijpt de sjerp
Belga De protagonisten in Gent. Eén van beiden grijpt de sjerp40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Goris

  Je kan veel kwaad vertellen over Watteeuw, maar hij is een goede schaakspeler imo.

 • Johan Vanbekbergen

  Het zal wel een reden hebben dat zoveel Gentenaars verhuizen uit de stad. Jawel de schuld van Watteeuw.

 • Dirk Van Den Bossche

  Het enige juiste zou zijn , de CD&V krijgt niets. Is in Gent een kleine partij met een grootmoeder aan de top. Pensioengerechtigd en dus niets meer te zoeken voor een schepenambt.

 • Marc Sierens

  Wat zeggen die twee kandidaten,het is alleen voor het welzijn van Gent en de Gentenaars dat we het doen,lachwekkend toch,als het niet voor het geld en de postjes is laat hun dan de helft van hun riante wedden inleveren.

 • Dirk Van Den Bossche

  Als Matthias één van de gekregen schepenambten aan CD&V geeft moet dit toch hard aankomen bij zijn partijgenoten.Hij is enkel uit op eigen winstbejag , moet en zal burgemeester worden ten koste van alles. Dit zijn de eigenschappen van een egoist